Olmert Washingtonban: Izrael nem tűr el atomfegyverrel felszerelt Iránt

Minden lehetséges eszközzel fel kell tartóztatni az iráni  nukleáris ambíciókat - jelentette ki kedden Washingtonban Ehud  Olmert.

George Bush amerikai elnökkel tárgyal szerdán Washingtonban Ehud Olmert izraeli kormányfő a közel-keleti rendezés lehetőségeiről. Olmert Mahmúd Abbász palesztin elnökkel hétfőn megtartott találkozója után utazott Washingtonba. A jeruzsálemi megbeszélésen Abbászt arról igyekezett biztosítani az izraeli kormányfő, hogy az ellene felhozott korrupciós vádak nem érintik az izraeli-palesztin béketárgyalásokat. Olmertet azzal vádolják, hogy pénzt fogadott el egy üzletembertől. Azonban mindketten cáfolják, hogy bármi törvénytelent tettek volna, s a miniszterelnök a súlyos vádak és mind hangosabb követelések ellenére egyelőre nem hajlandó lemondani. A palesztin-izraeli békefolyamat egyik legfőbb gátja az izraeli telepítéspolitika, azonban Olmert éppen washingtoni útja előtt jóváhagyta az új kelet-jeruzsálemi építkezéseket: 884 új kelet-jeruzsálemi lakást építenek. Zeév Boim építés- és lakásügyi miniszter elutasította az építkezésekkel kapcsolatos amerikai bírálatot, amely szerint az növeli a feszültséget a palesztinokkal folyó tárgyalások körül.

Az izraeli kormányfő az Amerikai-izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) nevű amerikai zsidó lobbiszervezet konferenciájának  résztvevői előtt mondott beszédében úgy vélte: a világ közösségének  kötelessége és felelőssége, hogy világossá tegye Irán számára:  amennyiben folytatja atomfegyver-kutatási tevékenységét "drasztikus  intézkedések révén pusztító következményekkel" kell számolnia.

Olmert leszögezte: Izrael nem fog eltűrni egy atomfegyverekkel  felszerelt Iránt, és a szabad világ országainak is ezt kell tenniük.  Az Irán ellen hozott nemzetközi gazdasági és politikai  büntetőintézkedések csak első lépéseket jelentik egy olyan állammal  szemben, amelynek elnöke Izrael elpusztítására szólított fel -  hangoztatta Olmert, akinek szavait dübörgő tapsvihar és ováció  kísérte.

Olmert szerdán George Bush amerikai elnökkel várhatóan az iráni  atomtevékenység problémaköréről, mint ahogy a közel-keleti  helyzettel kapcsolatos kérdésekről is tárgyal.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.