Módosuló génfrontok

Nyomják Krahácsot - írtuk még két éve is a génmanipulált élelmiszerekkel szembeni ellenállás kapcsán. A génkezelt (de borzasztó kifejezés!) növények, termények, itthon is terjedő angol rövidítésükkel GMO-k termésterülete azóta tovább dagadt, mára világszerte 23 országban 280 millió hektáron vetnek célszerűen megváltoztatott örökítő anyagot tartalmazó kukoricát, szóját, repcét, rizst és még számtalan más élelmiszernövényt.

Százmilliók fogyasztják a jobban termeszthető, több vitamint tartalmazó, környezeti viszonyokkal szemben ellenállóbb tulajdonságú gabonából készült ételeket hosszú évek óta - mindeddig bármiféle nyilvánosságra került egészségügyi kár nélkül.

Persze az ellenzők nemcsak ilyesfajta veszéllyel riogatnak. A zöldek másik fő érve a természetbe "kiszabaduló" módosított gének hatására elszaporodó, vegyszereknek ellenálló gyomok elszaporodása, és a tiszta génállományú rokon fajok eltűnésének rémképe.

A fenntartások jogosak, de hát az óvatosság elengedhetetlen minden új tudományos módszer esetén. Elvileg valóban elképzelhetőek a fenti esetek, ám a szakértők túlnyomó többsége szerint az eddig alkalmazott technológiák megfelelő védelmet jelentenek, s az eddigi gyakorlat valóban nem igazolta vissza a fenntartásokat.

A háttérben persze óriási piac nyomul, a dollár- és eurómilliárdokat nem lehet nem látni, s ekkora pénzek már nemcsak a DNS-t, de kormánydöntéseket is képesek manipulálni. A társadalmi kontrollra tehát mindenképpen nagy szükség van. De azt is látni kell, aki nem mozdul, minden bizonnyal végzetesen lemarad, s úgy tűnik, a műszaki-tudományos világverseny e legdinamikusabban fejlődő területén ez a sors várhat a hezitáló és talán utóvédharcot vívó Európára. Amerika és a pragmatikus Távol-Kelet, Indiával együtt minden piacon tarolhat. Ha pedig a közeljövőben elkészülnek a gyógyhatású anyagokkal is felturbózott termények, a biotermékek magasabb áraira hivatkozó gazdákat védő európai kormányok érvei még nehezebben lesznek védhetőek. Mert bár lehet, hogy egy német vagy francia vásárló meg tudja majd fizetni a hagyományos és drágább élelmiszert, de közben saját nagygazdaságaik piacot vesztenek tengerentúli riválisaikkal szemben.

A helyzet változását felgyorsíthatja a mostani élelmiszerválság, az egyre több helyen kitört éhséglázadások más dimenziókat adhatnak az etikai alapú tiltakozásoknak. Sok helyütt máris foszlóban a média hatására elementárissá nőtt zsigeri elutasítás. Mexikó a terméshozamok fokozására máris feloldott egy régóta érvényben levő korlátozást a génmódosított kukoricára. A meredeken emelkedő élelmiszerárak hatására más országok is hajlanak afelé, hogy enyhítsék az ilyen árukra vonatkozó tilalmakat. Hazánk az unió többségével egyelőre kitart a "géntilalom" mellett. Meglátjuk, meddig tart a keményvonalasság.

Hiteket és tévhiteket észérvekkel persze nagyon nehéz megváltoztatni. A pénztárca azonban ennél jóval nagyobb úr. Ahogy a tudomány kerekét sem sikerült még visszafordítani.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.