Nyírbogát, az elátkozott falu

Több tízmilliós gazdasági bűncselekmény miatt kérte a legfőbb ügyész Simon Miklós fideszes képviselő, Nyírbogát polgármestere kiadását, de a szakbizottság nemet mondott. Az előző településvezető jogerős bírói ítélet után távozott, egy korábbi alpolgármester börtönbüntetését tölti.

Nem javasolja az Országgyűlés mentelmi bizottsága, hogy függesszék fel Simon Miklós fideszes képviselő mentelmi jogát. A kérést a legfőbb ügyész gazdasági előny jogosulatlan megszerzése bűntettének gyanúja miatt terjesztette a testület elé. Géczi József Alajos, a testület MSZP-s elnöke kérdésünkre elmondta: tegnap négyen voksoltak a politikus kiadása ellen, négyen mellette - így a kérést elutasították. Simon kijelentette, a kifogásolt pályázat körül minden rendben volt.

Géczi a döntést sajnálatosnak tartja, hiszen több tízmilliós gazdasági bűncselekményről van szó. Hozzátette: a közelmúltban a szabad demokrata Gusztos Péter lényegesen kisebb súlyú ügyben - egy bt. felszámolása során megállapított szabálytalanságok kapcsán - maga kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését. Az elnök bízik benne, hogy a két nagyobbik ellenzéki párt mérlegeli majd az ügyészség kérését, és a jövő heti szavazáson megfontoltan dönt. Egy képviselő kiadásához kétharmados többségre van szükség.

Az eset előzménye, hogy az ügyészség évekkel ezelőtt nyomozást folytatott, mert Simon Nyírbogát polgármestereként aláírt egy számlát, amely mögött állítólag nem volt teljesítés. Ám kiderült, hogy a külterületi csatornák tisztítását elvégezték, ezért 2004-ben az ügyet lezárták. Ám újabb bizonyítékok kerültek elő, ezért a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal tavaly elrendelte az eljárás folytatását. Felmerült ugyanis annak gyanúja, hogy a 35 millió forintot - ami 17 milliós állami támogatást tartalmazott - egy helyi vállalkozónak jogosulatlanul fizették ki. Egyes vélemények szerint a polgármester ezzel hálálta meg a 2002-es kampányához nyújtott segítséget. Simon nevét már korábban is összefüggésbe hozták bűncselekménynyel. A 2002-es parlamenti választás első fordulóját megelőzően egy Nyírbogáthoz közeli településen a fideszes - egyébként korábban kisgazda - politikus fényképét is tartalmazó élelmiszercsomagot osztogattak a jobboldali szavazóknak. Emiatt a sajátos eszközökkel kampányoló Simon-szimpatizánst harmincezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Az előző nyírbogáti polgármestert 2001-ben egy helyi önkormányzati képviselő feljelentése alapján ítélték el csődbűntett miatt. A szocialista településvezető ezzel megbukott. Időközi választást kellett tartani, amit éppen a feljelentő képviselő nyert meg - vagyis Simon Miklós. Egyébként a település korábbi alpolgármestere is pórul járt: Kabai Károlyt - akinek a kilencvenes évek elején cégtársa volt Veres János pénzügyminiszter - börtönbüntetéssel sújtották, mert fiktív számlákkal papírozott le számla nélkül felvásárolt színesfémhulladékot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.