A kancellár posztjába kerülhet az egészségügyi- és nyugdíjreform

Nyolcezer orvos tüntetett Bécs belvárosában. Menetüket a Stephansplatzról a kancellári hivatalba a Bécsi Orvosi Kamara zenekara kísérte: a játszott gyászinduló is csak alátámasztotta azt a véleményüket, hogy a kormány tervezett egészségügyi reformja az egészségügy halálát hozná.

Az orvosok betegeik érdekeire hivatkoznak, óvnak az „olcsó egészségügytől”, és menesztenék Andrea Kdolsky egészségügyi minisztert, aki nemigen hallgatja meg véleményüket. Helyette szívesebben látnák a tárca élén ismét Maria Rauch-Kallat-ot.

A több mint 310 ezer aláírással ellátott  reformellenes petíciót nem Gusenbauer kancellár, hanem egy államtitkár vette át – ez még inkább felbőszítette a tüntetőket, akik úgy érzik, átlépik őket.

Az egészségügyi reformtervezet elsődleges célja a takarékoskodás, különös tekintettel az egészségpénztárak súlyos eladósodottságára. A 2012-ig nyújtandó 450 millió eurós költségvetési támogatás – amely fedezné a jelenlegi hiányt – egyben sokak által kifogásolt átszervezéssel járna: a mostani Társadalombiztosítási Főpénztár holdinggá alakulna. Az orvosok rosszallják a gyógyszertakarékosság érdekében javasolt változást, amely szerint a jövőben nem gyógyszert, csak hatóanyagot írhatnának fel, s a gyógyszerész adná az ennek megfelelő orvosságot.

Csakhogy – mondják az orvosok – ez változást jelentene, sok beteg rosszul reagálna az esetleg új vivőanyagot tartalmazó szerre, ami újabb, költséget okozó orvosi beavatkozást idézne elő. Szigorodna az ellenőrzés, s lehetővé válna az orvossal kötött szerződés felbontása is, ha munkáját kritika éri. Míg eddig a kamara és a pénztár közötti megállapodás adta a keretet a szerződésekhez, ezentúl lehetőség lenne egyéni szerződéskötésre.

Az orvosok azt is felesleges plusz feladatnak tartják, hogy az új rendelkezés szerint minden kezelés után részletes számlát kellene adniuk a betegnek.

Az egészségügyi reform a kormánykoalíción belüli vita fontos pontja, amely egyszer már kis híján válsághoz vezetett. Most ismét hasonló a helyzet – vagy még súlyosabb, mert még egy kérdésben, a nyugdíjak hosszú távú biztosításában is nézeteltérés van.

Különösen az az ötlet kavart vihart, hogy ha az életkor növekedése és a nyugdíjalap csökkenése veszélyezteti a kifizetéseket, szinte automatikusan életbe léphet a nyugdíjkorhatár emelkedése. A két téma körüli vita irányítása, a megoldás keresésének módszere a nagyobbik koalíciós párton, az SPÖ-n belül is kételyeket ébresztett Gusenbauer kancellári és pártelnöki képességei iránt, és igen komolyan felvetődött, hogy a két funkciót szét kellene választani. Különösen azok a vezető szociáldemokrata politikusok érzik ezt így, akik maguk is igényt formálnának a néhány kancellári posztra.

A hétvégi pártelnökségi ülésen Gusenbauer még megúszta: éppen a nyugdíjak ügyében belement néhány kompromisszumba, de a vihar nem múlt el. Ebben a hónapban nem valószínű, hogy történik valami a belpolitikában, a figyelem a labdarúgó EB-re irányul, de általános a vélemény, hogy az idén elmarad a nyári uborkaszezon.

Puhítják a cseh egészségügyi reformot


Hosszas alkudozás után hétfő éjjel a cseh koalíciós kormány kompromisszumos megállapodásra jutott, amely alapján jövő évtől a csecsemők és a hat évnél fiatalabb gyermekek után nem kell vizit- és receptdíjat, sem pedig kórházi önrészt fizetni. Ugyanilyen kivételt kapnak a szociális intézetek lakói is. Ugyancsak kedvezményben részesülnek azok a fiatalok, akik nem töltötték be a tizenötödik életévüket, mert számukra nem a törvényben rögzített évi ötezer (50 ezer forint), hanem csak háromezer korona lesz a felső határ, ameddig fizetniük kell az egészségügyi ellátásért. Döntöttek arról is, hogy a betegség első három napjára ismét jár minden érintett polgárnak táppénz, de csupán a járandóság huszonöt százaléka.

További tíz napig a munkáltató köteles gondoskodni az alkalmazottjáról, s csupán a munkaképtelenség tizenötödik napjától fizet a biztosító. Az elmúlt héten a cseh taláros testület minimális többséggel meghozott verdiktje alapján nem alkotmányellenes a vizit- és receptdíj. Ugyanakkor megsemmisítette a kabinetnek azt a korábbi határozatát, hogy az első három napra nem jár táppénz. Petr Necas, munka- és szociális ügyi miniszter kifogásolta, hogy az alkotmánybíróság olyan rendelkezést érvénytelenített, amely tizenöt régi uniós tagország közül tizenkettőben hatályos. Mint említette, a rendelkezés bevezetése óta huszonhat százalékkal csökkent a néhány napos táppénzesek száma. Azonnal tiltakoztak a gyermek- és háziorvosok a várható bevételkiesésük miatt, s követelték, hogy vagy a kormány vagy a biztosítók térítsék meg a veszteségeiket.(Sz.J.P.)

A kormány egészségügyi reformterve ellen tüntetnek orvosok a Hofburg előtt
A kormány egészségügyi reformterve ellen tüntetnek orvosok a Hofburg előtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.