A Gyurcsány-Orbán vita és a Déli Áramlat

Az MSZP pécsi képviselői Gyurcsány-Orbán vita megrendezését szorgalmazták keddi budapesti sajtótájékoztatójukon; Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kész a vitára. Azt is mondta, hogy Orbán Viktor becsapta a lakosságot, amikor a Déli Áramlat gázvezetéket kritizálta. A Fidesz szerint viszont az MSZP retteg a korrupciógyanús esetek kivizsgálásától.

Bókay Endre szocialista képviselő szerint a vitában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke elmondhatná, hogyan gondolja az ország felemelkedését. A kormánypárti politikus szerint nagy szükség lenne egy ilyen vitára, mert az véget vethetne a Fidesz kettős beszédének.

Emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki pártelnök zárt körben a nagyberuházások leállításáról beszélt. Közölte: attól tartanak, hogy Orbán Viktor ezen megjegyezései nem teljesen alaptalanok. Utalt arra, milyen problémák voltak a Nemzeti Színház, illetve a duplájába kerülő Mária Valéria híd megépítésénél.

A szocialista képviselő szerint Gyurcsány Ferenc szívesen vállalna egy ilyen vitát. Bókay Endre azt mondta: a pécsieknek egy építő Gyurcsány-kormány kell, nem egy "befagyasztó Orbán-kormány", ezért mindent megtesznek, hogy az Európa Kulturális Fővárosához kötődő beruházások, így a Pécsig tartó autópálya is megvalósuljon, mert a városnak nagy szüksége van rá.

Bókay Endre feltette a kérdést: hogyan fog Orbán Viktor egymillió munkahelyet létrehozni, ha leállíttatja a beruházásokat.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint a szocialisták lelepleződtek: rettegnek attól, hogy a következő polgári kormány minden korrupciógyanús esetet kivizsgál majd, és az emberek jogos elvárásainak megfelelve véget vet annak a tarthatatlan gyakorlatnak, hogy a nagy állami beruházások költségei hónapról-hónapra drámai mértékben növekednek.

A kormányszóvivő szerint Orbán Viktor ismét hazudott, és ezt saját maga egy hétfői konferencián tartott beszédével ismerte el - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A Fidesz elnöke egy hétfői konferencián úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak szüksége van a Déli Áramlat gázvezetékre, bár az elmúlt hónapokban egyenesen puccsról beszélt a gázvezeték kapcsán" - fogalmazott közleményében Daróczi Dávid.

A szóvivő úgy vélte, ezek után az a legkevesebb, hogy a Fidesz elnöke elnézést kér a választóktól, mert becsapta őket; a szerződés előkészítésében részt vevő szakértőktől és a kormány tagjaitól pedig azért, mert alaptalanul vádaskodott.

Daróczi Dávid szerint Orbán Viktor hétfőn, a Déli Áramlat gázvezetékről az Oroszország és az Európai Unió biztonságpolitikai kérdései című konferencián azt mondta: "ha jó üzleti megállapodást lehet kötni az oroszokkal, akkor kössük meg!". A kormányszóvivő ennek kapcsán megjegyezte: ez éppen az ellenkezője Orbán Viktor eddigi álláspontjának, hiszen a Fidesz azért ostorozta a kormányt az elmúlt hónapokban, mert megállapodást kötött Oroszországgal hazánk gázellátásának biztonsága érdekében.

A kormányszóvivő szerint a Fidesz titkos programjáról eddig kiszivárgott hírekből az is egyértelmű, hogy ha Orbán Viktor kormányra kerülne, olyan drasztikus megszorításokat vezetne be, amilyenekre valójában már nincs is szükség. Hozzáfűzte: az ellenzék vezetője kétéves megszorításokat harangozott be üzletembereknek, egy fiatal értelmiségiekkel folytatott beszélgetésben pedig a nyugdíjak drasztikus csökkentését helyezte kilátásba.

"Daróczi Dávid közleményében szégyentelenül hazudik. A kormányszóvivő megnyilatkozása azt támasztja alá, hogy a kisebbségi kormány is készül az előrehozott választásra, kampánya pedig hazudozásból, mocskolódásból és az ellenfél lejáratásából áll" - fogalmazott a Fidesz szóvivője reagálásában.

Szijjártó Péter közleményében kifejtette, hogy a Gyurcsány-kormány a Déli Áramlatról szóló szerződését "demokráciában példátlan, elfogadhatatlan módon" titokban, a nyilvánosság kizárásával kötötte meg. Hozzátette: az ügyben a magyar embereket annak ellenére fosztották meg a tájékozódás jogától, hogy az ország jövőjét alapvetően, hosszú távra meghatározó ügyről van szó.

Orbán Viktor hétfőn a Déli Áramlattal kapcsolatban az Oroszország és az EU biztonságpolitikai kérdései című budapesti konferencián azt mondta: a gázszerződés nem visz közelebb az energiaforrások diverzifikálásához. A jó üzleti megállapodást meg kell kötni az oroszokkal, de nem a diverzifikálás helyett - mondta, hozzátéve: a Déli Áramlat kormányzati politikai marketingje számos megtévesztést tartalmaz.

A pártelnök a konferencián tartott előadásában kiemelte, hogy a Fidesz tiszteli Oroszországot, és tisztában van annak világpolitikai szerepével.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.