A fővárosi Fidesz feljelentést tesz a 2006-os útfelújítások miatt

Jogosulatlan gazdasági előnyszerzés gyanúja miatt feljelentést tett a fővárosi Fidesz-frakció a 2006-os fővárosi útfelújítások ügyében - mondta Papcsák Ferenc fideszes politikus kedden Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal közölte, a főváros elszámolt az útfelújítási támogatással.

Súlyos szabálytalanságok miatt kellett a fővárosnak több mint 600 millió forintot visszafizetnie az államnak az útfelújítási pályázatok miatt - mondta a sajtótájékoztatón Papcsák Ferenc, aki szerint ez azért következett be, mert jogi és elszámolási problémák vetődtek fel fel az utak megépítése és az elszámolás folyamán.

Budapest 2006-ban 129 útszakasz felújítására nyújtott be pályázatot, három esetben nem vette igénybe az elnyert pénzt. A pályázott összeg csaknem 4,5 milliárd forintot tett ki. Az elszámolás során az ellenőrzést végző szervezet 55 útszakasznál észlelt problémát: 580,5 millió forint visszakövetelt támogatási összeget mutatott ki - mondta György István fideszes képviselő.

A pályázatokkal kapcsolatban több vizsgálatot is kezdeményezett a két politikus, Tiba Zsolt főjegyző, valamint a fővárosi közgyűlés is. A fideszes képviselők szerint az ellenőrzés fényt derített arra, hogy "az állami támogatások elszámolása (...) nem a valós értékek alapján történt".

A pályázati és elszámoltatási rendszerrel kapcsolatban György István közölte: a főpolgármester és helyettesei részéről érkeztek már javaslatok arra, hogy változtassanak az eddigi tételes, utankénti elszámolási módon és térjenek át a program szintű teljesítés elfogadására, de a kapcsolódó kormányrendelet  ezt nem teszi lehetővé.

Papcsák Ferenc elmondta: négy felelősségi kérdés eldöntése érdekében kezdeményeznek eljárást. Hétfőn jogosulatlan gazdasági előnyszerzés gyanúja miatt tettek büntető feljelentést a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál ismeretlen tettes ellen, ugyanis szerintük valótlan adatokkal nyújtották be a pályázatot. Ezen kívül polgári és munkajogi kérdésekben is lépéseket akarnak tenni és felvetették a teljesítést igazolók politikai felelősségre vonását is.

Január végén a fideszes politikusok azt követően álltak a büntetőjogi felelősség felvetésével a nyilvánosság elé, hogy a közgyűlés többsége leszavazta az útfelújítási anomáliák kivizsgálására általuk javasolt eseti bizottság létrehozását. Ugyanakkor egyhangúlag úgy döntött a közgyűlés, hogy visszafizet az államnak több mint 500 millió forintot.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében leszögezte, hogy a főváros elszámolt az útfelújítási támogatással.

A Fővárosi Önkormányzat 2006-ban 185 útszakaszt újított fel 200 kilométer hosszan. Ezzel az előzetesen vállalt útfelújítási program összességében teljesült, ugyanakkor tény, hogy bizonyos utakat az év eleji becsléshez képest kisebb felületen újítottak fel, máshol viszont a tervezettnél nagyobb felületen - írták.  

"Az állami támogatás minden egyes forintja aszfalt formájában ott van a fővárosi utakon. A többlépcsős pályázati rendszer azonban megnehezítette az önkormányzatok dolgát: csak Pest megyében tíz önkormányzat esetében talált hasonló problémát a kormányzati ügynökség. A főváros az útfelújítási program folytatására és a bonyolult pályázati szabályok egyszerűsítésére tett javaslatot a kormánynak" - áll a közleményben.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.