Külsős szerződések miatt nyomoznak a BKV-nál

Hűtlen kezelés miatt nyomoz a BKV-nál a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mert egy ismeretlen feljelentő szerint a közlekedési vállalat szerződéseket kötött külső cégekkel, amelyek nem teljesültek vagy az elvégzett munka nem állt arányban az azért kifizetett összeggel.

A BRFK kedden közleményben tudatta: a gazdaságvédelmi főosztály március 12-e óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt, "ismeretlen személy által tett feljelentés alapján".

A feljelentés adatai szerint a Budapesti Közlekedési Zrt. "olyan szerződéseket kötött külső cégekkel, amelyek nem teljesültek vagy az elvégzett munka nem állt arányban az azért kifizetett összeggel". Az eljárás során a nyomozók megvizsgálják a szerződések tartalmát és az ezekben vállaltak teljesítését, folyamatban van az adatgyűjtés, illetve tanúk felkutatása.

A rendőrség nem kívánt további részleteket közölni, sem arról, ki tette a feljelentést, sem arról, hogy a nyomozás összefügg-e az AAM Zrt. tanácsadói szerződéseivel.

A Magyar Nemzet szombaton azt írta, egyelőre az AAM Zrt., a Cemi Kft., illetve a Kornusz Kft. több százmillió forint értékű BKV-s szerződéseit vizsgálja a rendőrség.

A BKV felügyelőbizottsága számára készült korábbi előterjesztés szerint a közbeszerzési szabályok megsértése, hűtlen kezelés és számvitel rendjének megsértése is felvetődhet a BKV tanácsadói szerződései kapcsán. A közlekedési társaság összesen nyolc szerződést kötött az AAM Zrt.-vel, 2,5 milliárdos keretösszegben. Időközben az AAM és a BKV szerződést bontott.

Magánszemély egy másik ügyben kezdeményezett vizsgálatot a cégnél

Közérdekű adatok eltitkolása miatt is nyomozást indított a rendőrség a BKV ellen, egy magánszemély feljelentése alapján. Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese mindössze annyit közölt: a rendőrség május 19-én rendelt el közérdekű adattal visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt nyomozást, ismeretlen tettes ellen.

Más forrásból úgy hírlik, a BKV az érintett szervezet, a magánszemély pedig a közlekedési társaság 2005-2007 közötti bevételeiről és egyes szerződésekről érdeklődött a társaságnál, a megkeresésekre azonban nem kapott választ, ekkor fordult a nyomozóhatósághoz, a közérdekű adatok nyilvánosságára hivatkozva.

A BKV adatkezelését kifogásolta korábban Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is. Április végén kiadott közleményében felszólította a BKV Zrt.-t, hogy módosítsa a szabályzatát: alakítson ki olyan gyakorlatot, amely megfelel a nyilvánosság, a jogszerű adatkezelés követelményeinek. Az állásfoglalásban kiemelte, hogy a közfeladatot ellátó szervek által kötött szerződések minden fontos adata nyilvános. Ez alól csak egyes személyes adatok és a Polgári Törvénykönyvben meghatározott üzleti titok jelentenek kivételt.

A közfeladatot ellátó szervnek nyilvánossá kell tennie a szerződés minden lényeges elemét. Így bárki megítélheti, hogy a szerződéses jogok és kötelezettségek elősegítik-e a közfeladat ellátását, a szerződés tartalma összhangban van-e a jogszabályokkal - áll a közleményben.

A BKV cáfolja a hűtlen kezelést

A megjelent hírrel ellentétben nem szerepel a BKV Zrt. Felügyelő Bizottsági előterjesztésben és határozatában sem hűtlen kezeléssel kapcsolatos megállapítás - reagált rövid közleményében a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.