EU: nem érvényesülnek a fehérorosz tüntetők jogai

Az EU külkapcsolatokkal és szomszédságpolitikával foglalkozó biztosa nyilatkozatban ítélte el, hogy Fehéroroszországban szabadságkorlátozásra ítéltek három fiatalembert, egy januári tüntetésben való részvétel miatt.

Benita Ferrero-Waldner leszögezte, hogy az ilyen, politikai indítékú ítéletek súlyosan sértik a békés tüntetők alapvető szabadságjogait. Felszólította a minszki hatóságokat az ítélet visszavonására, a gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadság biztosítására. Megjegyezte, hogy az unió pozitívan reagálna, ha Fehéroroszországban szabadon engednék a politikai foglyokat, tiszteletben tartanák a szólás- és sajtószabadságot, valamint szabad és tisztességes választásokat tartanának.

A három fiatalembert egy héttel ezelőtt ítélték két évig, illetve másfél évig terjedő szabadságkorlátozásra, ami jelentősen szűkíti mozgásszabadságukat, és kötelezi őket arra, hogy rendszeresen jelentkezzenek a rendőrségen. A januári tüntetést, amelyben részt vettek, kisvállalkozók, piaci árusok szervezték, tiltakozásul tevékenységük hatósági korlátozásai ellen. A demonstráció miatt korábban már börtönbüntetésre ítéltek 11 személyt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.