A Corvin-projekt magányos társasháza

Csaknem 18 év küzdelme után révbe érhet a VIII. kerületi Leonardo utcában lakó Moizes József, aki csütörtökön vélhetően aláírja a szerződést a Corvin-projektet levezénylő Rév8 Zrt.-vel háza bontásáról. Már 800 emberrel egyeztek meg kártalanításról vagy cserelakásról, és mindössze egy ügy végződött a bíróságon.

Hamarosan Moizes József Leonardo utca 30. szám alatti házához is elérkeznek azok a buldózerek, melyek a középső Józsefváros megújítását szolgáló Corvin sétány program részeként elbontják a terület elöregedett épületeit. Moizes József egyike annak a csaknem 1100 kerületi lakosnak, akik - cserelakás vagy pénz fejében - költözni kényszerülnek. Mindezt a főváros és a VIII. kerület közös cége, a Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési (Rév8) Zrt., vezényli le, a bontásokat 2003-ban kezdték el.

A munkálatok eddig jobbára zökkenőmentesen haladtak, csakhogy Moizes József, pontosabban a Leonardo utca 30. különös "porszemnek" bizonyult. A papírok tanúsága szerint ugyanis az épületnek s a benne lévő lakásoknak meglehetősen ellentmondásos a tulajdon-, illetve bérleti joga. Ráadásul a földszintes épület 1992 óta egyetlen lakó, a hivatalosan 1986-ban beköltözött Moizes József él. Habár ő az épület 1991-es társasházzá alakulása óta szerette volna megvásárolni lakását, ám erre, s a húsz éve rendezetlen viszonyokra senki sem volt kíváncsi. Az önkormányzat sosem tárgyalt vele érdemben, mindössze egyetlen fontos dolog történt ez idő alatt: a bíróság 1995-ben jogerősen kötelezte a kerületet egy valódi bérleti szerződés megkötésére.

Eladásról azonban ekkor már nem lehetett szó, időközben - 1994-ben - ugyanis az önkormányzat elidegenítési tilalmat rendelt el rehabilitációs tervekben érintett területekre, így a Leonardo utca 30. alatti telekre is.

Moizes József 1986-ban, a ház akkori kezelőjével, az állami Pénzintézeti Központtal kötött megállapodás alapján költözhetett az épületbe, ahol két, 58-58 négyzetméteres földszinti lakást egybenyithatott. Rá egy évre a földhivatal a tulajdonjogot az állam, a kezelői jogokat pedig a VIII. kerület javára jegyezte be, majd a rendszerváltás után megtörtént a társasházzá alakulás. Azóta a tulajdoni lapok tanúsága szerint a Moizes József által bérelt két lakás státusa megmagyarázhatatlan módon többször is megváltozott. Az egyik hol magán-, hol társasházi tulajdonként szerepelt, míg a másik hol társasházi, hol önkormányzati bérleményként. Bárhogy is, az elmúlt 18 évben Moizes József szerint egyetlen társasházi közgyűlés sem volt. A magányos társasház egyetlen lakója 1991 óta beadványok sorát írta, hivatalról hivatalra járt, mindhiába. Jellemző a kaotikus viszonyokra, hogy máig az 1986-ban megállapított bérleti díjat fizeti.

Moizes Józsefet az idén februárban kereste meg először a Rév8 illetékese, ám egy számára teljesen elfogadhatatlan ajánlatot tett. Szerinte elejétől fogva egészen más alkupozícióból tárgyalhatott volna, ha annak idején tulajdonossá válhatott volna. A mostani hosszú tárgyalások eredményeképp azonban úgy tűnik, csütörtökön mégis megszülethet a megállapodás. Moizes József a Rév8 vezérigazgatójával, Alföldi Györggyel végül személyesen oszthatta meg gondjait, aki mindezt méltányolva a napokban immár korrekt ajánlatot tett.

Hasonlóan megállapodás- közeli helyzetről tájékoztatta lapunkat Alföldi György, ám a konkrét összeget sem ő, sem Moizes József nem árulta el. A vezérigazgató ugyanakkor elmondta, a Leonardo utcai ingatlan története egészen egyedi eset. Mivel eddig egyetlen hasonlóval sem találkoztak, a cég mindezekre való tekintettel arra törekszik, hogy a helyzetet megnyugtatóan rendezze. Alföldi György azonban emlékeztetett arra, a szóban forgó területen már 1964 óta építési tilalom volt érvényben, 1994 óta pedig elidegenítési tilalom.

A Rév8 minden érintettel korrekt módon szeretne megállapodni, ezt az eddigi számok is igazolják. Összesen 1100 embert érintenek a bontások, 70 százalékuk bérlő, 30 százalékuk tulajdonos. Az elmúlt öt évben már 800 emberrel megegyeztek. Mindössze öt bérlővel volt komolyabb vitájuk, végül velük is megállapodtak, s csupán egyetlen ügy végződött kisajátítási perrel. Ez tulajdonjogot érintett, s az eredetileg megajánlott összeghez képest magasabb árat ítélt meg a bíróság a tulajdonos javára. A bérlők fele cserelakást kért, s kapott, mindegyikük a kerületben lévő régebbi társasházakban vagy a most megépülő újakban.

Míg a kiköltöző tulajdonosok öt éve 150 ezer forintot kaptak négyzetméterenként, most 180-190 ezret. Alföldi György szerint a bérlőknek legfeljebb 20 százalékkal kevesebb összeget ajánlanak fel.

Moizes József különös státusú lakásában
Moizes József különös státusú lakásában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.