Drága marad az ipari gáz

A nem lakossági fogyasztók - cégek, gyárak, közintézmények - számára júliustól átlagosan 6,2 százalékkal emelkedik a gáz hatósági ára - értesült a Népszabadság.

Ezt az adatot péntek este - több sajtóértelmezéstől eltérően - az energetikai tárca nem hozta nyilvánosságra. A félreértést az okozta, hogy a késői közlemény 9,9 százalékos, a tárca hatáskörébe tartozó lakossági átlagár-emelkedésről és 7,7 százalékos átlagos "közüzemi" áremelkedésről számolt be. Ebből számos orgánum azt a - logikusnak látszó, de téves - következtetést vonta le, hogy ez utóbbi a nem lakossági fogyasztók adata. A "közüzemi" viszont egy energetikai szakkifejezés, ami az összes, hatósági áras fogyasztó összefoglaló neve. Vagyis ha a lakossági ár 9,9 százalék, az összes fogyasztó átlaga pedig 7,7 százalék, akkor a nem lakossági fogyasztók számára az áremelkedés mértéke nyilvánvalóan alacsonyabb.

Úgy tudjuk, a Magyar Energia Hivatal számításai szerint az ipari fogyasztókra vonatkozólag átlagos júliusi áremelkedésként 6,2 százalék jön ki. Ez azonban meglehetősen szórhat. A Magyar Közlönyben megjelentetett hivatalos rendeletből például az tűnik ki, hogy a kisebb céges fogyasztók tarifái megegyeznek a lakosságéval. Más nagyvevők azonban teljesen más elszámolás szerint fizetnek, feltehetőleg alacsonyabb árat. Ráadásul a tarifák egyik alapelemét - a rendszerhasználati díjakat - a tárca a korábbiakhoz képest most az öszszehasonlítást lehetetlenné tevő, új szerkezetben tette közzé.

Az ipari gáztarifák azért emelkednek a lakosságénál alacsonyabb mértékben, mert a kormány szerint irreálisan magas árat fizetnek ahhoz képest, hogy az ellátásuk viszont viszonylagosan olcsóbb. Uniós összehasonlításban a magyar ipari gázárak valóban a magasabbak közé sorolhatók, míg a lakosságiak rendre az alsó harmadba tartoznak. A cégek emiatt azzal érvelnek, hogy ez rontja a versenyképességüket. Szakértők szerint a várható gázpiaci liberalizáció ezeket az árarányokat a lakosság szempontjából tovább ronthatja. A kormány ezért is halasztja folyamatosan - az ármegállapítási jogának elvesztésével járó - piacfel-szabadítás bevezetését. De a cégek érdekében addig is igyekszik "javítani" az árarányokon.

Régi kazán egy hőerőműben. Befűtöttek nekik
Régi kazán egy hőerőműben. Befűtöttek nekik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.