"Homo könyvhetiensis"

Nemcsak méltatás, hanem bírálat is elhangzott a csütörtökön kezdődő Ünnepi Könyvhét könyvújdonságaival kapcsolatban az esemény tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus kitért egyes kötetek tartalmi-formai hiányosságaira is. Derűt váltott ki megjegyzése: a könyvünnepi standoknál láthatók a fülig érő szájú, ám mégis szorongó kiadói populáció, a "homo könyvhetiensis" egyedei.

A magyar szerzők műveinek kínálata idén szinte zavarba ejtően bőséges, hiszen közel négyszáz cím megjelenését jelezték előre (néhány könyv valószínűleg nem készül el időre), de ez nem jelent minden esetben erényt. Egyes könyvek szövegében túl sok a figyelmetlenségből bent maradt hiba, másokban szerkesztési problémák észlelhetők, vagy a külső megjelenés igénytelensége szembeötlő. Ezek a hibák még az egyébként kitűnő művek esetében is fölbukkannak - állapította meg Tarján Tamás. "Erőn fölül teljesítenek a kiadók, nem egy közülük másfél tucat kiadványt is kihoz a könyvhétre, ami erény, másfelől azonban jobb lett volna, ha egyik-másik könyvön még egy évig dolgoztak volna" - tette hozzá.

A hivatásos értékelő szerint örömteli, hogy több kötet is fölidézi a Nyugat című folyóirat idei százéves születésnapja alkalmából néhány jelentős nyugatos szerző, például Babits, Hatvany, Juhász Gyula és mások alakját, műveit. Vannak jelentős lírakötetek, egyebek között Domonkos Istváné (Kaiser Ottó fotóival), Döbrentei Kornélé, Mezey Kataliné vagy az inkább gyerek- és ifjúsági könyveiről ismert Nógrádi Gáboré. A kritikus bizonyára vitát vált ki azzal, hogy meglehetősen üresnek tartja az idei prózai kínálatot. Szerinte sok a stíljáték, a fecsegés, a Parti Nagy-utánérzés, kivéve a határon túli magyar prózát (egyebek között Ágoston Vilmos vagy Ferdinandy György műveit). Persze kiemel néhány érdekes kötetet is, a többi között Szálinger Balázsét, Bárdos Pálét, Deák Júliáét (hangoskönyv), az eddig novellistaként ismert, most regényt közreadó Jolsvai Andrásét vagy Petőcz Andrásét. Több különleges mű is megjelenik az ismeretterjesztés, művelődéstörténet tárgykörében. Ilyen John Lukács műve az amerikai populizmus kialakulásáról, a Kártyakönyv, az ötvenes-hatvanas évek balatoni emlékeit vagy a pesti Kossuth tér történetét fölelevenítő kiadvány.

A könyvhéttel együtt tartandó gyermekkönyvnapokra 50-60 mű jelenik meg. Az idei könyvheti kínálat legdrágább kiadványa húszezer, legolcsóbbja ötszáz forintba kerül. A jellemző ár kötetenként 2500 forint.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.