Orbán: A Déli áramlat önmagában nem rossz

Az Európai Uniónak az Amerikai Egyesült Államokkal való kapcsolatok elmélyítésére van szüksége ahhoz, hogy megtartsa jelenlegi világpolitikai súlyát - mondta Orbán Viktor tegnap Budapesten az Oroszország és az EU biztonságpolitikai kérdései című konferencián.

A Fidesz elnöke szerint az unió jelenlegi súlyát adó tényezők - többek közt gazdasági teljesítménye, technikai fölénye, a vállalatok pénzügyi súlya - illékonyak. Az EU polgárai lelkileg még nem állnak készen arra, hogy az országaikat összefogó szervezet nagyobb katonai szerepet vállaljon, az USA és az EU stratégiai partnerségére azonban készek.

Oroszországról Orbán úgy nyilatkozott: az a hatalmi, társadalmi, gazdasági berendezkedés, ami ott jelenleg kiépül, az egy más rendszer, mint az, amelyet az unió épít. A pártelnök azonban sietett leszögezni, ez nem értékítéletet, nem akar Oroszországnak leckét adni demokráciából.

A Déli áramlat megépítéséről aláírt orosz-magyar egyezményt Orbán önmagában nem tartja rossznak, de szerinte a gázvezeték megépítése nem viszi közelebb az országot ahhoz a célhoz, hogy diverzifikáltabb legyen az energiaellátás. Az energia világpiaci árának emelkedése a klímaváltozáshoz hasonlóan olyan kérdés, amelyre Orbán szerint nemzetállami keretek között nehéz választ találni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.