Dzsihád a terrorizmus ellen

A tálibokat is ihlető szunnita deobandi iskola üldözendőnek ítélte a terrorizmust a hét végén. Az indiai muzulmánok egyik nagy befolyású, ultrakonzervatív iskolája törvényen kívül helyezte a terrorizmust egy szabadtéren rendezett szombati békekonferencián Újdelhiben.

A Darul Uloom Deoband Intézet, amely India-szerte több ezer vallási iskola fölött élvez ideológiai befolyást, fatvát, vagyis a Koránon és a szokásrendszeren alapuló, a hívőket kötelező véleményt adott ki. A gyűlésen nyilatkozatot fogadtak el, melynek értelmében a terrorizmust "ki kell irtani", és "a globális béke üzenetét kell közvetíteni".

"Az iszlám elutasítja az igazságtalan erőszak minden fajtáját, a béke megbontását, a vérontást, a gyilkosságot és a fosztogatást, és semmilyen formában nem engedélyezi ezeket" - mondta az intézet rektora, Habibur Rehman. A Reuters tudósítása szerint több ezer hitszónok és diák üdvözölte az intézet döntését, ahogy azt Rehman felolvasta. Az intézet egyébként már februárban "muzulmátlannak" nevezte a terrorizmust, és arra szólította fel a hívőket, hogy harcoljanak a terrorizmus ellen.

A Times of India tudósítása szerint az iskola rektorhelyettese, Mohamed Uszman beszédében többször elítélte az Egyesült Államok kettős mércéjét, a hallgatóság legnagyobb örömére. Szerinte, ha keresztény és amerikai érdekek sérülnek, az USA még emberéletek árán is közbelép, de amikor muzulmánok esnek áldozatul, akkor Washington csak hallgat. Uszman szerint a Nyugat a dzsihádot a terrorizmus szinonimájaként használja, pedig a terrorizmus destruktív, a dzsihád viszont konstruktív eszme.

A deobandi iskola tanításai Indián kívül is nagy hatással voltak, például Afganisztánban és Nagy-Britanniában. Fundamentalista eszméi, és az idegen hatalom ellen való küzdés hagyománya ihlette a tálib mozgalmat. Igaz, a Darul Ulum Deoband mindig tagadta a kapcsolatot. Az indiai Salman Rushdie író korábban úgy jellemezte az iskolát, mint az iszlám legfundamentalistább, legszigorúbb, legpuritánabb, legszűklátókörűbb, legelnyomóbb értelmezői.

Pran Chopra politikai elemző szerint a fatva kibocsátása a muzulmánok ébredését jelenti, akik felismerték annak veszélyét, hogy az iszlámot a terrorizmussal kapcsolják össze a világban. A múlt hónapban egy "Indiai Mudzsahedek" nevű csoport vállalta a felelősséget 65 ember kioltásáért egy radzsasztani robbantásban. A csoport később megfenyegetett muzulmán szervezeteket.

A deobandi iskola India brit gyarmatosításának ellenreakciójaként jött létre 1866-ban. Ekkor alakult meg az észak-indiai Deoband városában a Darul Uloom Deoband Intézet. Indiában a lakosság 13 százaléka mohamedán, vagyis ott él a harmadik legnagyobb iszlám közösség a világon. A The Times szerint Nagy-Britannia 1400 mecsetjéből 600-at a deobandi iskolát követő imámok vezetik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.