Tüntetés a tatai Eötvös gimnáziumért

Tiltakozó gyűléssel tüntetett hétfő este a tatai Eötvös gimnázium sok száz diákja és szüleik, valamint az intézmény tanárai. A demonstráció célja: ne kerüljön az iskola se egyház kezébe, se gazdasági társaságéba. Ma dönt a megyei testület.

Fenntartási nehézségekre hivatkozva akarja átadni a tatai Eötvös József Gimnázium működtetését a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat: a szeged-csanádi egyházmegyével tárgyaltak az iskola átadásáról. A gimnázium - amelyet a legjobbak közt jegyeznek az országban - tantestülete, közalkalmazotti tanácsa, szakszervezeti bizottsága tiltakozott a megoldás ellen. Az egyik szülő kifejtette: ha a református gimnázium mellett az Eötvöst is egyház tartja fenn, akkor a tataiaknak más városba kell vinniük a gyerekeiket, ha nem akarják őket vallási iskolába íratni.

Múlt pénteken egy fórumon Katona Márta, a gimnázium igazgatója elmondta: a megyei közgyűlés elnöke május 23-án arra kérte az iskola alkalmazotti közösségét, az iskolaszéket és a szülői szervezetet, hogy adjanak véleményt a Rudnay Sándor Iskolafenntartó Nonprofit Kft.-ről. Ez a szeged-csanádi egyházmegye tulajdonában lévő szervezet venné át ugyanis szeptembertől az iskolát. A fórumon elhangzott: a cégbírósági adatokból kiderült, hogy a Rudnay Kft. csak aznap nyújtotta be bejegyzési kérelmét, amikor a megyei közgyűlés elnöke már véleményt kért róla az iskola illetékeseitől. Ráadásul a kérelmet egyelőre elutasították.

Így került a képbe a város százszázalékos tulajdonában lévő Városkapu Zrt., amely viszont egyik támogatója, a kisváros polgármestere szerint majd csak akkor tudja kidolgozni terveit, ha megkapja az iskola működtetési jogát.

Vállalkozna a fenntartásra az iskola Eötvös József Tehetséggondozó Alapítványa is. A hetvenfős közalkalmazotti tanács hatvanhárom tagja az Eötvös alapítványra szavazott.

Az Eötvös gimnázium vezetői ismertették egy felmérésük eredményét: az iskolában jelenleg tanuló nyolcszáz diák szülei közül 616-an ragaszkodnak hozzá, hogy világnézetileg semleges iskola maradjon az Eötvös. A most általános iskolába járó tatai gyerekek szüleinek pedig csupán tíz százaléka tart igényt felekezeti iskolára. A gimnázium 55 tanárából 33 nem vállalja, hogy egyházi iskolában tanítson tovább.

A hétfői tüntetésen a diákok és a szülők azt követelték: az alapítvány kapja meg a működtetés jogát. Völner Pál, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: figyelembe vették a szülők, a diákok és a tanárok egyházi iskola elleni tiltakozását, ezért ha az Oktatási Minisztérium kiegészítő támogatást garantál a Városkapu Zrt.-nek, akkor a megye átadja ennek a tatai cégnek a gimnázium működtetési jogát. Összeférhetetlennek tartotta, hogy az iskola tehetséggondozó alapítványa vegye át a fenntartási jogokat, mert - mint mondta - annak az egyik alapítója a város jelenlegi szocialista országgyűlési képviselője. A diákok kifütyülték a megyei elnököt, aki beszéde után elhagyta a teret.

A megyei közgyűlés ma dönt az ügyben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.