Gerillák az aluljáróban

Egy civil egyesület sorban újrafesti a herminamezői aluljárókat, mert más nem teszi meg helyette. Az alakulat a gerillaakció-sorozathoz senkitől sem kért engedélyt és nem is fog - bár eddig egyetlen illetékes sem tiltakozott.

,A Mexikói úti plázaépítés ellen létrejött Civil Zugló Egyesület a hét végén megint rendbe tett egy nagy herminamezői aluljárót: megszabadította a vadplakátoktól és újrafestette. Az alakulat megelégelte, hogy évek óta a kutyának se jutott eszébe civilizált állapotokat teremteni e terekben, ezért úgy döntött, nem vár tovább. Három hete az Erzsébet királyné útja és a Hungária körút sarka alatt futó aluljárót csinosította ki, most pénteken és szombaton a Korong utcait.

Az egyesület alelnöke, Várnai László érdeklődésünkre elmondta, be akarják bizonyítani, hogy nemcsak nemet mondani tudnak (a Mexikói útra plázatervre), hanem igent is (a normális aluljárókra). A takarítás és a festés emellett egy kampány része: a szervezet, konkrétabban Várnai elindul a június végi időközi önkormányzati választásokon. (A zuglói képviselő-testületben megürült egy hely, miután egy szocialista képviselő lemondott mandátumáról.)

A herminamezői aluljárók kiglancolásához minimum három engedélyt nem kértek, egyet a Fővárosi Közterület-fenntartótól (amelynek a festés a dolga lenne), egyet az ÁNTSZ-től, egyet pedig a Budapest Galériától nem. Az utóbbitól azért kellene, mert az önkéntesek nem hagyják üresen a felületeket, egy zöld vonalból kialakított, fákat, biciklistákat, sétálgatókat ábrázoló képet festenek rá, afféle névjegyként - ez köztéri műalkotásnak minősül, tehát muszáj hozzá a Galéria passzusa. De minta nélkül fölöslegesen dolgoznának, ha nincs semmilyen ábra a falakon, másnapra újra telefirkálnának mindent a grafitisek. A három hete rendbe tett aluljáróban egyelőre egyetlen neoluxos ákombákom sincs - jegyezte meg Várnai, hozzátéve: az is legalább ilyen meglepő, hogy eddig egyetlen illetékes sem szólt, hogy álljanak le, pedig mindenhová odapingálják a honlapjuk címét (civilzuglo.hu).

A gerillaakció-sorozathoz egy barkácsáruházlánc zuglói üzlete adja a festéket. Még van vagy 160 liternyi, ebből három megmozdulásra futja. A következő menet az Amerikai út és az M3-as találkozásánál lévő aluljáró rendbe rakása lesz, úgy két hét múlva.

Az FKF Zrt. szóvivője érdeklődésünkre közölte: örülnek, hogy vannak olyan civilek, akik törődnek a környezetükkel, a társaság tehát üdvözli az akciót, semmiféle ellenlépést nem tervez. Horti Zsófia csak annyit kér, hogy a legközelebbi festés előtt legalább értesítsék a céget, mint az aluljárók üzemeltetőjét.

Nem bírták tovább nézni a mocskos falakat
Nem bírták tovább nézni a mocskos falakat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.