Végzetes tévedés a kórházban?

Egy 15 hónapos kisfiú váratlanul meghalt agyhártyagyulladásban, miután a Heim Pál kórházból elengedték azzal, hogy kiütései bolhacsípésből származnak. A család pert indít, a rendőrség vizsgálja a felelősség kérdését.

Még nem tudni, miért halt meg egy 15 hónapos kisfiú május elején a Heim Pál kórházban, amely ellen a szülők pert indítottak. Az orvosok ugyanis bolhacsípésnek tulajdonították a fertőző agyhártyagyulladás első tüneteit. Az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat jelentése még nem készült el.

Az anya, Szarka Réka magas láza miatt vitte az örkényi orvosi ügyeletre kisfiát, ám miután az orvos nem tudta megállapítani, mi a baja a jó fizikumú kisfiúnak, beutalta őt a Heim Pál kórházba. Az anya az RTL Klub Híradójának azt mondta: az ottani ügyeletes orvosnő megvizsgálta a gyereket, és megkérdezte: mik azok a csípések a kicsi combján. Azt gondolta az édesanya, hogy bolhacsípés. Az orvosnő megjegyezte, a magas láz nem ok arra, hogy a sürgősségi ügyeletre vigyék a gyereket. Lázcsillapítót írt fel, és kiküldte a gyereket és a mamát a rendelőből, az édesanya azonban nem volt hajlandó távozni, mert a fián egyre több lett a piros folt, a combján lévők pedig elszíneződtek. A doktornő nem változtatott álláspontján. A kezelőlapra azt írta: vírusos fertőzésre, vagy agyhártyagyulladásra utaló jel nincs. Hazamentek, de a kisfiú egyre roszszabbul érezte magát. Hajnalban mentőt hívtak, de már nem volt segítség.

A Népszabadságnak Ábrahám László, a család ügyvédje azt mondta: a szülők kártérítésért perlik a kórházat. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az orvos felelősségét. Ha azt állapítják meg, hogy az orvos hibázott, akkor büntetőeljárás is indul. Ma az Egészségbiztosítási Felügyeletnél is bejelentik a történteket.

Lapunkkal a külföldön tartózkodó Harmath György, a Heim Pál kórház főigazgatója csak annyit közölt: gyakorlott orvossal történt mindez. Ám egyelőre nem tud bővebben nyilatkozni, megvárja az igazságügyi szakértő véleményét.

Nincs adat arról, hogy milyen gyakran kezelik félre a betegeket a hazai kórházakban, és az orvosok "hallgatási kultúrája miatt", a műhibapereket kivéve nem is nagyon derülnek ki az esetek. Pedig a szakemberek szerint ha a gyógyítók legalább egymás között elmondanák "problémás" ellátási hibával végződő eseteiket, a hasonló helyzetek megelőzhetők lennének.

A közelmúltban 17 német orvos vallott nyilvánosan az általuk elkövetett orvosi hibákról, és egyben elnézést kértek a hozzátartozóktól. A nyilvános vallomástevők egyike, dr. Günther Jonitz, a Berlini Tartományi Orvosi Kamara (AEKB) elnöke a Népszabadságnak adott interjújában elmondta, nincsenek tévedhetetlen, soha nem hibázó orvosok. Günther Jonitz azt sem szégyelli bevallani, hogy többször hibázott már. Az önleleplezéssel Jonitz és társai alapvetően azt akarták elérni, hogy a politika, az orvosi szakmai szervezetek és az egészségügyben dolgozók tabuk nélkül beszélhessenek e kényes témáról.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.