Dolgozz otthon: távolról munka, közelről átverés

Tipp-topp laptop az ölben, a gyerek édesen játszik magában, a mama távmunkázik kiskosztümjében. Ezzel a képpel és rengeteg hasonló manipulatív üzenettel bombázzák a felhasználókat: "Dolgozz otthon, keress milliókat a karosszékedből, sikerágazat a jövő irodája" stb. kulcsszavakkal, amelyekre persze ugranak, illetve kattintanak is a szorgosak, a neten is dolgozni vágyók.

A személyes adatok elküldése, regisztrációs díj befizetése (!) vagy az első jelentkezési információs csomag megvétele után derül csak ki a legtöbb esetben, hogy nem állást vagy valódi lehetőséget kínálnak ezek a weboldalak, hanem egy konkrét hálózatépítést, termékekkel való kereskedést, üzletihonlap-készítést vagy más távmunkának látszó "időtöltést". Ezek többnyire nem kínálnak biztos jövedelmet, és rengeteg egyéb tényezőtől is függ, hogy keletkezik-e bevétele a távmunkásnak. Munkája, feladata, költsége lesz vele, bevétele viszont - talán - csak a "távoli" jövőben.

Egy nemrégiben rendezett konferencián a Magyar Internetező Nők Egyesületének elnöke, Csapó Ida mutatta be azokat az internetes szolgáltatásokat, ahol egy-egy távmunka-ajánlattevő céget le lehet nyomozni. A hirdetések feladójának neve ismeretében akár a cégkivonatát is megtalálhatjuk a cegkivonat.com-on, vagy megnézhetjük az e-cegjegyzek.hu címen. Hogy kié is az internetes oldal jelenleg, azt a domain.hu-n vagy a whois.net-en lehet megnézni, és a részletes adatok birtokában akár fel is lehet hívni a tulajdonost, hogy mit takar a hangzatos ajánlat.

De a távmunkával kapcsolatban nemcsak a munkavállalók bizalmatlanok. Annak okaként, hogy miért alacsony nálunk a távmunkavégzők aránya Fodorné Tóth Krisztina, távmunkás honlapszerkesztő főként a munkavállalókkal szembeni bizalmatlanságot és a munkahelyek adatvédelmi alkalmazásainak hiányosságait említi. A tipikus távmunkás feladatot régi ismerősként kapta meg jelenlegi civil munkahelyén, hisz tény: utcáról beesve távmunkát kapni nem lehet. Legjobb, ha az illetők meglévő munkahelyét alakítják távmunkahellyé. Aki távmunka-keresésre vállalkozik, először civil szervezetnél, kisebb cégnél próbálkozzon, a multik a sok egyeztetés és megtérülési kimutatási kényszer miatt nehézkesen lépnek. Pedig megérné nekik is, hiszen ha a cégek az egyébként szükséges alapterület (12-20 EUR/m2/hónap bérleti díj) 30-40 százalékát és a számítógépek egy részét megspórolják a távmunkával, a dolog már megtérül.

Most üljünk át a másik oldalra, a főnöki bőrfotelbe. Mire ügyeljen egy cég, ha távmunkásokat foglalkoztatna?

Sok mindentől függ, kiből lesz jó távmunkás. A szakmai ismereteken túl a sikerhez megfelelő személyiség is szükséges. Pl. megbízható szaktudás, az online világ alapos ismerete, gazdag kapcsolati tőke, fegyelmezett, önálló, motivált, jó koncentrálóképességű, jó problémamegoldó ember.

Más szempontból tapasztalat szerint a távmunka a dolgozónak ugyan rugalmas: este, éjjel, hét végén is dolgozhat - de ezt a munkaadó igen hamar el is fogja várni tőle. Távmunkában lehet a legkönnyebben munkamániássá válni, de tudatosan védekezni kell ellene, pl. otthon is megszabott munkaidővel, elektronikus jelenléti ív használatával.

Az ember után nézzük a gépet, illetve azok hálózatát. A távmunkavégzéshez elsősorban biztonságos széles sávú, internetkapcsolat kell a "munkás" és a vállalati rendszer között, hiszen e nélkül az alkalmazottak nem érik el a munkavégzésükhöz szükséges eszközöket vagy ők maguk jelentik a legnagyobb biztonsági kockázatot munkaadójuk számára.

Állás vagy vállalkozás ?

Majdnem pontosan négy évvel ezelőtt, 2004. május 1.-én lépett hatályba az a törvénykiegészítés, mely szerint hivatalosan csak a munkavállalóként foglalkoztatottak tekinthetők távmunkásnak. Tehát az önfoglalkoztató vállalkozók, a megbízási szerződéssel vagy alkalmi munkavállalói kiskönyvvel dolgozók nem jelennek meg a statisztikában, ami nem is túl fényes. (Persze ettől még lehet valaki távmunkás, hogy nem lesz belőle statisztikai adat!) "Az összes foglalkoztatott 2-4 százaléka dolgozik távmunkásként Magyarországon, ez az arány az EU-ban akár 13 százalék is lehet" - mondta el lapunknak Breinerné Varga Ildikó, a Magyar Távmunka Szövetség (MTSZ) elnökségi tagja. Az MTSZ kizárólag távmunkában foglalkoztatja munkatársait. Jellegzetes, távmunkában végezhető tevékenységek: programozás, szoftverfejlesztés, weblaptervezés, újságírás, marketing, értékesítés, telefonügyelet, telefonon keresztüli adatgyűjtés, adatrögzítés, ügyfél-adminisztráció, grafika, digitalizálás, képfeldolgozás-design, kiadványszerkesztés, könyvelés, pályázatfigyelés, fordítás, tanácsadás stb.

Hasznos weboldalak

www.minok.hu/tavmunka

www.tavmunkainfo.hu

www.tavmunka.org

tavmunkasno.blogspot.com

www.tavmunkanoknek.hu

Sok a hamis illúzió a távmunkáról
Sok a hamis illúzió a távmunkáról
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.