Mind a négyen ötről hatra

Amennyiben akadt volna valaki, aki az olimpia közelsége miatt aggódott a budapesti világbajnokság színvonaláért, azt most megnyugtatom: a férfiak hagyományos versenyét megelőző pénteki selejtezőben két olimpiai és hét (!) világbajnoki (egyéni) aranyérmes igyekezett bejutni a legjobb harminchat közé.

A 104 indulót három csoportba osztották; értelemszerűen csoportonként az első tizenkettő szerzett jogot a vasárnapi döntőbeli szereplésre. Ami a két olimpiai bajnokot illeti, 1996 győztese, az akkor még kazah színekben versenyző Alekszandr Parigin immár hosszú évek óta az ausztrál válogatott tagja; nem is ezért, inkább "élemedett" kora (35) miatt egy ideje nem tartozik a világversenyek esélyesei közé. Erre Budapesten sem cáfolt rá; úszásban például a 32. időt érte el harmincöt tagú csoportjában, amelynek legjobbja majdnem tizenöt (!) másodperccel volt gyorsabb nála. A másik ötkarikás első Andrej Mojszejev, Athén bajnoka, maradt orosz, és az aktuális ranglista előkelő hatodik helyét foglalja el. A hét világbajnok közül kettő - Balogh Gábor és Horváth Viktor - magyar; előbbi 1999-ben és 2001-ben nyert, utóbbi pedig a címvédő.

Ilyen előzmények után az a legfontosabb hír, hogy mind a négy magyar részvevő bejutott a vasárnapi döntőbe. Az A csoportban Horváth remekelt a vívásban (20/13), majd úszásban sem volt gond. Végül a győztes olasz Andrea Valentini (4376) mögött nyolc pont hátránnyal lett második. Szegény Parigin nem csupán az úszásban gyengélkedett, végül 34-es csoportjában a 30. helyet szerezte meg... A B jelű társaságban Fülep Sándor szerepelt a magyarok közül, és tizedikként lépett tovább; itt a dél-koreai Jung győzött. A C csoportban két magyar is versengett, közülük - rendkívül szoros küzdelemben - Balogh hetedik, Marosi Ádám nyolcadik lett.

A Puskás Ferenc stadion szoborparkjában és a Syma Rendezvénycsarnokban zajló világbajnokságon ma a nők hagyományos versenyét rendezik: mind a négy magyar, Vörös, Máthé, Tóth és Gyenesei ott lesz a legjobb harminchat között.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.