A rasszista kijelentések következmények nélkül maradnak

- Magyarországon a közéletben és a médiában áttört a politikailag tisztességes magatartás gátja: következmények nélkül lehet rasszista kijelentéseket tenni, kisebbségeket megalázni, szidalmazni - mondta April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete.

Az amerikai nagykövet az Ombudsmani Hivatalban találkozott Kállai Ernővel, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosával. A megbeszélésen áttekintették a kisebbségek parlamenti képviseletére, a romák integrációjára vonatkozó további lépéseket, valamint a Magyarországon is hasznosítható amerikai tapasztalatokat.

Kállai Ernő a tanácskozást követően elmondta: April H. Foley, más nagykövetekhez hasonlóan, sajnálattal állapította meg, hogy a szélsőséges nézetek és szerveződések célpontjában elsősorban a romák állnak Magyarországon. A kisebbségi ombudsman véleményének hangot adva azt közölte a nagykövettel, hogy "mára az 1990-es években kialakult társadalmi egyetértést félresöpörték, erősödik az intolerancia".

Az amerikai nagykövetség júliusban egy balatoni ifjúsági tábort szervez, roma és nem roma magyarországi fiatalokat látnak majd vendégül, hogy konfliktusmegelőző, egymás kultúráját megismertető előadásokon, kurzusokon vegyenek részt, így növelve a roma és nem roma fiatalok egymás iránti toleranciáját. A foglalkozásokon a nagykövet és a kisebbségi ombudsman is részt vesz. 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.