Deutsche Telekom-botrány: a telefonokat és a bankszámlákat is figyelték

A bonni államügyészség  hivatalos vizsgálatot indított az újságírók, illetve saját korábbi vezetői kémlelésével vádolt Deutsche Telekom ellen.


Pénteki értesülések szerint ugyanakkor Európa egyik legtekintélyesebb távközlési cégét már nem csupán azzal gyanúsítják,  hogy az elmúlt években a "célzott személyek" telefonkapcsolatait  ellenőrizte. A legújabb vádak arról szólnak, hogy a vállalat az  érintett menedzserek és újságírók bankszámláiról is informálódott,  továbbá rejtett kamerákkal mozgásukat is figyeltette.

A német sajtóban immár "Telekomgate"-nek nevezett botrány legújabb fejleményei közé tartozik az az értesülés is, hogy a minden szempontból jogellenes "felderítésben" a gyanú szerint az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi korábbi munkatársai is közreműködtek. A szóban forgó munkatársak a történtek idején már annak a berlini biztonsági cégnek az alkalmazásában álltak, amely a Deutsche Telekom korábbi vezetőségének megbízásából a felderítést végezte. Egyikük a nyilvánosság előtt el is ismerte  Stasi-múltját.

A különleges megfigyelési botrány a múlt hét végén a Der Spiegel információja nyomán robbant ki. A hamburgi hetilap akkor még "csak" arról számolt be, hogy a cég 2005-ben és 2006-ban vezető beosztású  menedzsereinek mindenekelőtt az újságírókkal folytatott telefonbeszélgetéseit rögzítette, s a kapcsolatokat kivizsgáltatva  azt igyekezett ellenőrizni, hogy a vállalatra vonatkozó információk  honnan szivárognak ki. Az elmúlt napokban ugyanakkor jelentősen  bővült az állítólagos vádak köre, mint ahogy az a gyanú is  felmerült, hogy a sajátos megfigyelési tevékenység már 2000-ben  megkezdődött. A vádak középpontjában a Deutsche Telekom akkori  elnöke, Kai-Uwe Ricke, továbbá a felügyelő bizottság korábbi  vezetője, Klaus Zumwinkel áll. Az a Zumwinkel, aki egyidejűleg a  német posta elnöke volt, a közelmúltban azonban a Németország  történetének legnagyobb adócsalási botrányában őt ért vádak miatt  lemondani kényszerült. Mind Ricke, mind Zumwinkel cáfolja  ugyanakkor, hogy ők adtak volna utasítást a törvénytelen  tevékenységre.

Az ügy komolyságát jelzi, hogy Wolfgang Scha:uble  belügyminiszter a jövő hét elejére magához rendelte mindkét korábbi  vezetőt, hogy a történtekről, illetve - hivatalos közlés szerint -  az adatvédelemről tárgyaljon velük. Egyelőre nem ismert, hogy a  vállalat legnagyobb részvényesének számító szövetségi kormány  minisztere a Deutsche Telekom jelenlegi elnökét, René Obermannt is  "beidézte"-e. Obermann egyébként a botrány kirobbanása után maga  kérte a bonni ügyészségi vizsgálatot, ugyanakkor immár őt is  gyanúsítják azzal, hogy jóval korábban tudott a dolgokról, csak  igyekezett eltussolni azokat. Mindenesetre az államügyészség  munkatársai csütörtök délután már razziát tartottak a vállalat bonni központjában és - a hírek szerint - Obermann irodájában is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.