A CIA-főnök szerint az al-Kaidát megverték

Az al-Kaida terrorszervezete lényegében vereséget szenvedett Irakban és  Szaúd-Arábiában, s védekezésbe szorult a világ számos más részén - jelentette ki Michael Hayden CIA-igazgató a Washington Postnak  adott, pénteken megjelent interjújában.


Ez a derűlátó értékelés - írja az amerikai lap - kevesebb mint egy évvel azután lát napvilágot, hogy a Központi Hírszerző  Ügynökség (CIA) még az újjáéledő al-Kaida által jelentett  fenyegetésekre figyelmeztetett.
"Mindent összevéve elég jól állunk" - mondta Hayden az újságnak  a héten, sorra véve az Oszama bin Laden vezette nemzetközi  terrorhálózat és szövetségesei ellen aratott jelentős sikereket.

A CIA főnöke szerint "stratégiai vereség előtt áll" az al-Kaida  Irakban csakúgy, mint Szaúd-Arábiában. "Jelentős az al-Kaida  hanyatlása globálisan - és itt azt a szót használnám, hogy  'ideológiailag', minthogy az iszlám világ nagy része fellép az  iszlám általa képviselt formájával szemben" - mondta Hayden.

Az Egyesült Államok vezetői az al-Kaida iraki szárnyának  tulajdonítják az arab országban végrehajtott nagy pokolgépes  merényletek többségét, köztük a 2006 februárjában Szamarrában egy  síita imám mauzóleuma ellen végrehajtott támadást is, amely a  felekezetközi gyilkosságok hatalmas hullámát váltotta ki, kis híján  totális polgárháborúba taszítva Irakot.

Hayden szerint a terrorizmus elleni sikerek még arra az  afganisztáni-pakisztáni határ mentén húzódó, nehezen ellenőrizhető  térségre is kiterjednek, ahol a feltételezések szerint Bin Laden él.  "Az al-Kaida kulcsfontosságú tagjainak megölésére és elfogására való  képességünk továbbra is megvan, és megakadályozza őket egyensúlyuk  visszanyerésében még az afganisztáni-pakisztáni határtérségben lévő  legbiztosabb rejtekhelyükön is."

Az al-Kaida globális vezetése az év eleje óta három fontos  tagját veszítette el, s közülük ketten "erőszaknak estek áldozatul"  - idézte fel Hayden, a lap szerint nyilvánvalóan a Predator típusú,  pilóta nélküli kémrepülőgépekkel végrehajtott rakétacsapásokra  utalva. A CIA főnöke szerint sikeres csapást mértek a térségben  zajló "kiképzőtevékenységre" is, részletekkel azonban nem szolgált.
A CIA igazgatója ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy az  al-Kaida elleni sikersorozat megtorpanhat vagy a visszájára  fordulhat a növekvő önelégültség, illetve a 2001. szeptember 11-i  támadások előtti felfogáshoz való visszatérés miatt.

"Az, hogy biztonságot nyújtunk (az amerikaiaknak) immár hetedik  éve, visszahozta náluk azt a felfogást, amelyben a biztonság  normális (állapot)" - idézi a The Washington Post Haydent, aki  szerint azonban "a biztonságért a nap 24 órájában keményen meg kell küzdeni".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.