Mozdul az egész kert

A féltett és ápolt díszkert nemcsak a növényeknek, hanem a család kedvenc állatainak, a hasznos és gyakran kárt okozó élőlényeknek is otthont és terített asztalt ad. Kutyákkal, macskákkal, vakondokkal, rágcsálókkal, madarakkal, csigákkal, hangyákkal, kell osztozni a sok munkával rendben tartott felületen.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől!
czaunerp@nepszabadsag.hu vagy www.kertesz.nolblog.hu

A hívatlan kertlakók közt talán leggusztustalanabb a meztelen csiga. Míg mások némi hasznot is hajtanak, a csiga számláján csak a károk sorjáznak: mindent összerág, ragacsos csíkot húz maga után, és sokak szemében e jószág testesíti meg a csúfságot. A meztelen csigák elleni védekezésnél - ahogy a szakemberek mondják - fontosabb az eredményesség, mint a környezet tisztelete. A legegyszerűbb védekezési módszer a csigák rejtekhelyének feltárása, amely leggyakrabban valamilyen nedves, hűvös, védett hely lehet. Érdemes őket összegyűjteni s elpusztítani, mert egy tenyészidőszakban félezer utóddal gyarapítják a nemkívánatos kolóniát.

Csökkenthető a csigaveszély, ha a növényeket reggel öntözik, és ezért a környezetük hamar felszárad. Vannak csigataszító növények is. Ilyen a begónia, fekete ribiszke, paradicsom. Ezekből érdemes a csigajárta helyekre ültetni. Durvább megoldás nedvességet elvonó anyagot (sót, égetett mészport, műtrágyát) kiszórni a megvédendő terület köré. Ha a csiga rámászik a kiszórt anyagra, a csúszó talpából a nyálkát kivonja, nem tud csúszni, elpusztul. De kedvelik a sört is, és a fedeles, sörös csigacsapdával sok részeges csúszómászó begyűjthető. A gazdaboltokban csigaölő mérgek is vásárolhatók.

A hangyatúrások is okozhatnak bosszúságot. A bűnös általában a gyepi hangya, amely olykor gyökérkárosodást és levélsárgulást is okozhat. Fűnyírás előtt a halmokat szét kell söpörni, de "árnyékcsapdát" - a hangyatúrásra nagyobb cserepet kell helyezni, a hangyák néhány óra alatt ide hordják tojásaikat, s ezt szét vagy vízbe kell szórni - is használhatunk. Ha azonban sok a túrás, akkor hangyairtó szert lehet a bolyok környékére kiszórni.

Még az apróságok között a darazsakról érdemes említést tenni. Sokfelé él a kertes házakban. Távol tartani nem lehet őket, ezért csak irtásuk jöhet szóba. Tetők alól, csatornák mellől érdemes különböző rovarirtó spray-kkel kiűzni őket. Lehetőleg hajnalban próbálkozzanak, amikor még hűvös van. Ha ugyanis már "felmelegedtek" a fészküket védő rovarok, az óvatlan darázsirtás az orvosi rendelőben is végződhet. Ha sok a fészek és agresszívak, szakembert kell hívni. Kevés darázs ellen érdemes cukros-vizes csapdával védekezni. A faágra akasztott, levágott tetejű műanyag flakonba öntött cukros vízbe sok mohó darázs fullad. A kerti partit is gyakran megzavarják a grillre ácsingózó csíkospotrohúak. Érdemes az asztalra vagy a hús közelébe egy széles szájú pohárba valamilyen édes likőrt, gyümölcsbort önteni. Az ilyen italokat még a húsoknál is jobban kedvelik.

Ahol kerti tó is van, kétéltű béka és mocsári teknős is lehet. Szárazföldi teknős Magyarországon nem őshonos, de előfordulhat, hogy (illegális) befogott görög vagy mór teknős kóborol nyáron a kertben, de állatkereskedésben vásárolhatók ilyenek, s a melegben jól eléldegélnek a kertben. Arról azonban gondoskodni kell, nehogy meglógjanak. Bár a teknős nem a gyorsaságáról híres, de meglepően fürge, jól ás, és nagyokat harap a neki kedves zöldségekből, gyümölcsökből. Kedveli a zsenge disznóparéjt, libatopot, pitypangot. A kicsikre érdemes ragasztószalaggal méteres madzagot rögzíteni, különben nehéz őket megtalálni, ugyanis a legmelegebb órákban elássák magukat, s hajnalig nem is moccannak.

A kutyáktól csak kerítéssel vagy hosszas oktatással lehet megvédeni a virágágyásokat. A kutya ugyanis - jelleméből fakadóan - egyenes vonalban közelíti meg célját. Ezek után cirkuszi mutatványszámba mehet, ha sikerül vele megértetni: kerülje az ágyást. Egyszerűbb a kerítés, de néhány tízezer forintért lehet vásárolni kerti villanypásztort is. Ezt néhány, sistergő kisülés után az okos állatok megtanulják tisztelni. Ezután már a kifeszített drót is visszatartja őket. Nem túl hosszas rábeszéléssel meg lehet tanítani őket nemcsak a szoba-, hanem a kerttisztaságra is, s a kijelölt helyről már könnyen eltávolítható a maradvány. A vizelési szokásokon nehezebb változtatni, viszont a gyepsárgulás megelőzhető, ha az utána egy-egy vödörnyi vízzel hígítják a produktumot.

Az öntörvényűbb macskák nem sok pusztítást végeznek, inkább csak a falak mentén hagynak bűzölgő üzeneteket, és a madarakat riogatják. Az idegen macskák távoltartására sokféle finomabb és durvább módszer létezik, de legjobb a kutya. Ha a ház kedvence végzi a dolgát a kertben, akkor arra kell ügyelni, hogy a gyepen egyetlen fű nélküli folt se maradjon, ugyanis ilyenkor a macska más helyet keres szüksége elvégzésére.

A tágas, vidékies kertek igazi terroristája a vakond. Ha egyszer befészkelte magát, nagy pusztítást végez. A vakond hasznos, védett, szívós és ravasz állatka. Aki már küzdött vele, megtapasztalhatta, hogy csak szerencsével lehet költözésre bírni. A kis fekete állatok leginkább a nyirkos és kőmentes talajokat kedvelik, valamint az olyan gyepet, amelyen kevés a mozgás és az ápolás. A kétéltűek között akadnak tetszetősek, mint a levelibékák, s csúfak, mint a varangyok. Minden fajuk védett rovarfogyasztó, akárcsak a gyíkok.

A madár lakótársak általában hasznosak, rengeteg rovart fogyasztanak. Az esti, különösen esőztető locsoláskor rendszeres fürdőző látogatók a fekete rigók, fecskék és a rozsdafarkúak.

A következő héten a folyton virágzó rózsák titkáról írunk.

Barackot csemegéző teknős a gyepen
Barackot csemegéző teknős a gyepen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.