Őszöd és a Vas utca

Az elmúlt napok politikai szenzációja Orbán Viktornak a Vas utcában, Kéri László színművészeti egyetemi vitakörében ismertetett elképzelése volt arról, hogy mit tesz majd, ha kormányra kerül. Sokan hasonlították Orbán tájékoztatóját Gyurcsány Ferenc két évvel ezelőtti őszödi beszédéhez. Elvégre akkor is nyilvánosságra kerültek részletek egy nem nyilvánosság elé szánt szövegből, majd előkerült annak teljes hangfelvétele, és valami hasonló történt most is. Előbb részletek egy internetes portálon, majd bővebb ismertetés. Előbb-utóbb talán Orbán teljes szövegét is meghallgathatjuk vagy elolvashatjuk.

A szerző közgazdász

Van még egy hasonlóság: mindkét politikus tervezett megszorításokról beszélt a maga nem nyilvános beszédében. Gyurcsány annak idején adóemelésekről, elbocsátásokról, államigazgatási fogyókúráról, Orbán most a nyugdíjak befagyasztásáról és a fejlesztések felülvizsgálatáról szólt.

A megdöbbenést szemlátomást Orbánnak ezek a szándékai okozták, ami annyiban érthető, hogy a Fidesz hosszú ideje ennek az ellenkezőjét képviseli. A kampányban még tizennegyedik havi nyugdíjjal szédítette az időseket, elutasította az induló nyugdíjak mérséklését, elutasítja az esetleges korhatáremelést. A kormány által megvalósított fejlesztéseket kevesli, több útépítést kér számon, szavakban ma éppen támogatja a négyes metrót. Ugyanakkor Orbán valóságos szándékairól eddig is lehetett tudni. Tavaly decemberben tette közzé a Fidesz az Erős Magyarország című "alapprogramot", amelyet sokan üresnek minősítettek. Én a szöveg tanulmányozása alapján a Népszabadság január 3-i számában megjelent cikkemben felhívtam a figyelmet arra, hogy "a ma érvényes svájci indexálásról át kívánnak térni az inflációhoz igazodó nyugdíjemelésre, ami a reálbérek emelkedésekor - és nyilvánvalóan ilyen időszak áll előttünk - a nyugdíjemelés mérséklését jelentené", továbbá: "a Fidesz ismét az autópálya-építés leállítására készül", tehát a program "figyelmes olvasóinak észre kell venniük, hogy honnan - a nyugdíjasoktól, a szegényebb családoktól és az infrastruktúra-fejlesztésből - kívánja elvenni a Fidesz azt a pénzt, amelyet az általa kedvelt célokra csoportosít át". Engem ezért nem lep meg, amit Orbán elképzeléseiről most megtudtunk.

A hasonlóság az őszödi beszéddel azonban csak látszólagos. A dolog érdemét tekintve Orbán Vas utcai előadása nem hasonlítható Gyurcsány őszödi beszédéhez. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor nem a megszorító intézkedések terve okozott megdöbbenést - szeptemberre az Új Egyensúly program már minden érdeklődő számára ismert volt -, hanem a korábbi hazugságok és a látszatkormányzás beismerése. Gyurcsány beszédének lényege az önostorozás volt és az, hogy morális fordulatot hirdetett a közéletben. Orbán beszédében viszont nyoma sincs semmiféle önbírálatnak, és kiváltképp morális fordulatnak.

Ellenkezőleg: Orbán csak dicséri önmagát mint az egyetlen pályán maradt rendszerváltó politikust. Az ismertté vált szövegelemekben nyoma sincs annak, hogy Orbán korábbi politikai tevékenységéből bármit is problematikusnak tartana. Négyéves kormányzását - tekintet nélkül arra, hogy elegánsan félretette választási ígéretei közül például az egyszeri, nagyarányú adócsökkentést, a családi pótlék értékének megőrzését és az egészségbiztosítási reformot, s hogy kérdésessé tette az 1990 óta érvényes demokratikus normák jó részét, mindenekelőtt a mindenkori ellenzéki jogokat -, "kiemelkedő korszaknak tartja, amellyel nagyon elégedett".

Nála a nyugdíjak, az adókedvezmények, az állami fejlesztések csak a politikai bázisépítés eszközeiként jelennek meg. "Ő miniszterelnökként... az aktívakra támaszkodott, például a vállalkozókat támogató Széchenyi-tervvel, vagy a családtámogatási rendszerrel, vagyis azokat preferálta, akik dolgoztak és már volt némi vagyonuk. (...) A 2002-es vereség oka szerinte az volt, hogy hibás stratégiát követett a Fidesz. Arra játszottak, hogy az általuk preferált aktív réteg legyőzi majd a baloldali bázist, de ebben tévedtek." Hogy mit jelent ez vagy az a jövedelempolitika a társadalom épülése, nyitottsága, kohéziója szempontjából, nem kerül elő Orbán gondolatmenetében, holott állítólag felkészült értelmiségiekkel beszélgetett.

A beszámolók szerint Orbán 2006-ban "a kampány ťrosszabbul élünk, mint négy éveŤ - szakaszánál már biztosan tudta, hogy veszítenek, mert akkor már nyilvánvaló volt: az emberek nem hiszik el, nem megy át a tudatukba". Figyelemreméltó kijelentés ez: nem az volt a baj ezzel az állítással két évvel ezelőtt, hogy otromba kampányhazugság, hanem az, hogy nem sikerült elhitetni. Vagy egy másik elem: "neki azért lenne könnyebb dolga, mint Gyurcsány Ferencnek, mert 2006-ban az emberek nem hitték el, hogy megszorítások kellenek, most viszont folyton azt hallják a miniszterelnök szájából, hogy nehéz helyzetben van a gazdaság, ezért tőle - mármint Orbán Viktortól - már elfogadnák a megszorítások szükségességét." Az, hogy az elmúlt két évben - akárcsak a Bokros-csomag idején - Orbán folyamatosan tagadja a megszorítások szükségességét, s a Fidesz minden kiadáscsökkentő lépésért a legélesebben támadja a kormányt, természetesen nem számít. Íme a gyökeres különbség a politikai hazugsággal szakítani kívánó, két évvel ezelőtti Gyurcsány és a politikai hazugságot természetesnek tekintő, mai Orbán között.

Gyurcsány őszödi beszéde - bármenynyire megdöbbentették is a közönséget az önostorozó beismerések -, összhangban volt azzal, amit a miniszterelnök a 2006-os kormányprogram előterjesztésekor vagy akár az Új Egyensúly program, illetve a konvergenciaprogram meghirdetésekor képviselt. (Azzal ugyanakkor már nem, amit a választási kampányban mondott és tett.) Orbán Vas utcai előadása viszont gyökeresen ellentétes azzal, amit a Fidesz a kormányt támadva ma is nap mint nap számon kér.

A felülvizsgálandó fejlesztésekkel kapcsolatban a Blikknek adott interjújában Orbán arra hivatkozik, hogy "azok nagy része nem más, mint ťállami umbuldaŤ. (...) Mint mondta, ťazt kell megvizsgálni, hogy ilyen áron szabad-e folytatni az építkezéseketŤ, és a kérdés az, ťbelenyugszunk-e abba: a beruházások fele-harmada korrupcióra megy elŤ." Érdemes emlékeztetni rá: Gyurcsány 2006-ban gyökeres intézményi változásokat terjesztett elő a korrupció visszaszorítására, erről szólt a 2007 őszén előterjesztett (részben saját frakciója, részben az ellenzék által megakasztott) hét pontja is, míg Orbán számára a korrupciós vádak csak a politikai ellenfél ellen bevetett fegyverek, az intézményi változtatások szükségessége őt egyáltalán nem foglalkoztatja.

S ez nemcsak a korrupció ügyében van így. Gyurcsány két éve Őszödön széles körű (bár közgazdászszemmel nem eléggé átfogó) reformprogramot ismertetett az MSZP-frakcióval, hogy néhány héttel később az ország nyilvánossága elé tárja azt. E reformok a gazdaság hatékonyabb működésére, a világgazdasághoz való rugalmasabb alkalmazkodásra irányulnak. Őszöd fő témája a pénzügyi stabilizáció volt, de nem állt meg annál. Orbánnál ilyesmiről szó sem esik: ő csak jövedelem-átcsoportosításban és politikai bázis-építésben gondolkodik. Nemcsak a Vas utcai összejövetelen, hanem - mint ezt hivatkozott januári írásomban megmutattam - a Fidesz "alapprogramjában" is. A legalább három ciklusra szóló hatalomszerzés foglalkoztatja csak, az ország felemelkedése nem.

Semmi okunk tehát arra, hogy Orbán Vas utcai előadását Gyurcsány őszödi beszédével állítsuk párhuzamba. Míg az utóbbi a politikai hazugságokkal való látványos szakítást fogalmazta meg, Orbán előadása a politikai hazugságok folytatásának dokumentuma. Gyurcsány megpróbált szembefordulni a magyar közélet züllésével, Orbán rendületlenül arra építi politikáját. Ezen a gyökeres különbségen az sem változtat, hogy az elmúlt egy évben Gyurcsány próbálkozásai megakadtak az ellenzék és saját pártjának ellenállásán, s ebben a helyzetben olyan lépéseket is tett, amelyek megint kérdésessé tették a szavahihetőségét. Ő - saját kifejezésével - sok mindent "elrontott", de Őszödön megfogalmazott törekvései mindmáig támogathatók. Orbán viszont a Vas utcában is ugyanolyan romlottnak mutatkozott, mint az elmúlt évtizedben miniszterelnökként vagy ellenzéki vezérként.

- ... és mivel a csapatok már kizárólag csak a győzelemre hajtanak, a belpolitikai összefoglalónkat áttettük a sporthírekbe...
- ... és mivel a csapatok már kizárólag csak a győzelemre hajtanak, a belpolitikai összefoglalónkat áttettük a sporthírekbe...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.