Budapest és Wroclaw harca a brüsszeli éjszakában

Csütörtök éjjelre már csak Budapest és a lengyel Wroclaw pályázata maradt versenyben a brüsszeli munkavacsorán, amelynek az volt a tétje: hol legyen az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) székhelye. - Mindent megteszünk, hogy az éjszaka folyamán döntés szülessen - mondta a Népszabadságnak Dragan Barbutovski elnökségi szóvivő, amikor már három órája tartott az ülés, nem erősítve meg, hogy mely pályázókról folyik a vita.

A brüsszeli folyosókon előzőleg is úgy vélték: a dél-budai Infoparkkal pályázó Magyarország esélyei kifejezetten jók, hogy otthont adhasson az európai kutatás-fejlesztés adminisztratív-koordinációs központjának. Ennek költségvetése összesen 308 millió euró lesz az elkövetkező években. Diplomaták az ülés közben lapunknak elmondták: Bécs és Pozsony közös, kormányfői szinten beharangozott pályázata, valamint Jéna és a katalán Sant Cugat del Valles jelentkezése mintegy két óra alatt vérzett el. Nem sokkal este tíz előtt a lengyelek tárgyalási szünetet kértek. Kutatási miniszterük - ahogy ilyenkor szokásos - a tárgyalási mandátumot egyeztette Varsóval.

A soros szlovén EU-elnökség sikerrel érvényesítette azt az elvet, hogy az új tagállamokat elsőbbség illesse meg az uniós ügynökségekről való osztozkodásban. A huszonhetek két tucat ilyen hivatallal rendelkeznek már, de csak egynek, a határőrizeti Frontexnek van közülük az újaknál, mégpedig Varsóban a székhelye. Budapest korábban erre is pályázott, de eredménytelenül. Hazánk ugyancsak lemaradni látszik az európai energiaszabályozó központról; szerdán az Európai Parlament ipari bizottsága úgy foglalt állást, hogy ez Brüsszelben nyerjen elhelyezést.

Ha az EITI kérdése most nem dől el, úgy a három hét múlva esedékes EU-csúcson immár a miniszterelnökök vethetik latba diplomáciai képességeiket - mondták brüsszeli források. A hazánkat a versenyképességi EU-tanács ülésén képviselő Bajnai Gordon miniszter este tízre jelzett sajtótájékoztatója értelemszerűen későbbre maradt Brüsszelben.

Üzlet és oktatás szimbiózisa - egyetemi negyed és infopark Lágymányoson
Üzlet és oktatás szimbiózisa - egyetemi negyed és infopark Lágymányoson
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.