Utólag sincs engedély a turulra

A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén sem adott hozzájárulást a XII. kerületi turulszoborhoz, a bontásról előíró bírósági ítéletet azonban a kerület fideszes polgármestere "másként értelmezi", így fennmaradási engedélyt kért az ügyben eljárni jogosult I. kerülettől.

Ismét elutasította a főváros, hogy utólag hozzájáruljon a XII. kerületi turulszoborhoz; Pokorni Zoltán (Fidesz) erre vonatkozó javaslatár a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ-többsége nem támogatta.

A turulvita 2005-ben kezdődött, amikor a Hegyvidék akkori polgármestere, Mitnyan György (Fidesz) úgy avatta fel a Böszörményi út és az Istenhegyi út sarkán lévő emlékművet, hogy csak annak talapzatára volt engedély, magára a szoborra a főváros nem adta meg jóváhagyását. Hosszas jogi hercehurca után a bíróság idén márciusban mondta ki, hogy az engedély nélküli szobrot le kell bontani. Mitnyan utóda, Pokorni Zoltán azzal a kompromisszumos javaslattal állt elő, hogy a turul legyen csak a második világháború katonai áldozatainak emlékműve, a polgári áldozatokra pedig egy másik, a MOM Parkkal szemközt felállítandó műalkotás emlékeztessen. (Ez utóbbi megépítéséhez a főváros tegnap hozzájárult.) A Fővárosi Közgyűlés áprilisi ülése épp e javaslat tárgyalásakor szakadt félbe, az ülésterembe bevonuló, a bontás ellen tiltakozók közbekiabálásai miatt. A félbeszakadt napirendi pontot a közgyűlés tegnap folytatta, Pokorni javaslata azonban nem kapott többséget. A polgármester ezzel kapcsolatban a vitában azt mondta: az áldozatokhoz méltatlan, kicsinyes politikai vitákat be kell fejezni. Pokorni úgy fogalmazott: nem kérdőjelezik meg a bíróság döntését, de másként értelmezik, mint a főváros vezetése. Szerinte ugyanis azzal, hogy a főváros a korábbi szoborvétóját sztornózta - igaz, akarata ellenére, egy szocialista képviselő ugyanis tévedésből rossz gombot nyomott, amikor a határozat visszavonásáról tárgyaltak -, ezért az az ok, ami miatt a bíróság kimondta a bontást, jelenleg nem áll fenn. A Hegyvidék a főváros újbóli elutasítása ellenére sem adja fel, Pokorni szerint - megismételve elődje, Mitnyan György gyakran alkalmazott érvelését - ugyanis a főváros bár nem támogatta, hogy fennmaradjon a szobor, de nem is ellenezte azt, ezért építéshatósági eljárás keretében azzal fordul az ügyben eljáró I. kerülethez, hogy járuljon hozzá a turulszobor fennmaradásához. Hock Zoltán MDF-frakcióvezető a turulról szóló döntést úgy kommentálta: "sikerült egy újabb gennyes tüskét hagynunk a körmünk alatt".

Némi vita után egyhangúlag fogadott el nyilatkozatot a közgyűlés a 4-es metró megépítésének támogatásáról. A közös nyilatkozatot Steiner Pál MSZP-frakcióvezető kezdeményezte, annak kapcsán, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök egy zártkörű, és részleteiben kiszivárgott beszédében kilátásba helyezte a beruházás felülvizsgálatát és esetleges leállítását kormányra kerülése esetén. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető a vitában azt hangsúlyozta, nincs bizonyíték arra, hogy Orbán ezt mondta volna, a beruházást pedig - bár sok hibája van - már nem szabad leállítani. Utóbbi kijelentésével az MDF is egyetértett, utólag már rossz ötletnek nevezve korábbi, a leállításra vonatkozó javaslatát.

Becker László metróbiztos a beruházás legfrissebb negyedéves jelentéséről szóló tájékoztató kapcsán a közgyűlés ülésén elmondta, hogy a Fővám téri megálló állomásszerkezete ütemterv szerint épül. A megálló legkritikusabb pontján, a Duna alatt, az oda benyúló peronalagutat viszont csak azután építik meg, hogy a fúrópajzs áthaladt az állomáson. Nyár végén-ősz elején lehet döntés arról, hogy a peronalagút milyen módszerrel épüljön; hagyományos bányászati metódussal, vagy felülről, a Dunában kialakítandó mesterséges szigetről. Ellenzéki képviselők azt firtatták, miért van szükség ennyi külső tanácsadói és egyéb megbízásra. A metróbiztos szerint nincs szó párhuzamosságokról, korábban azért vettek igénybe ennyi külső segítséget, mert a metró projektigazgatóságának csak 17 munkatársa volt. Mivel a főváros korábban döntött a létszám majdnem ötvenre emeléséről, és a projektiroda költségvetését is megduplázta, évi 700 millió forintra emelve. Becker László szerint egyre kevesebb külsős megbízásra lesz szükségük. Olti Ferenc BKV vezérigazgató-helyettes ehhez annyit tett hozzá, hogy mivel a kivitelezés intenzív szakaszába lépett a beruházás, egyes feladatokra továbbra is kötnek külső megbízásokat.

Egyhangúlag döntöttek a városatyák a Szabadság híd felújításáról szóló uniós támogatási szerződés megkötéséről. Budapest legkeskenyebb dunai átkelőjének decemberben befejeződő, 5,3 milliárd forintba kerülő felújítására Brüsszel 2,5 milliárd forintot adna, de nem fizetné a főváros által tervezett díszkivilágítást. A városháza jogi szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megkövetelt szerződésminta nem áll összhangban a polgári törvénykönyvvel és az önkormányzati törvénnyel, így egyes kikötései automatikusan semmissé válhatnak. A városatyák ennek ellenére jóváhagyták annak megkötését, nehogy elvesszen az uniós támogatás.

Egyhangúlag elfogadták a képviselők Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes javaslatát, hogy alkossanak külön kategóriát a távfűtésben a lakossági és a nagyfogyasztói, a kormány a távfűtés jelenleg húszszázalékos áfáját csökkentse, vagy alanyi jogon járó kompenzációs rendszert dolgoztasson ki. A távfűtés mérhetőségét lehetővé tevő ökoprogramra pedig jövőre ne a tervezett másfél, hanem nyolcmilliárd forint jusson.

Tegnap lapzártánk napirenden szereplő mintegy 90 pont alig negyedét tudták csak megtárgyalni, ezért a közgyűlés ülése ma folytatódik.

Nem száll el
Nem száll el
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.