Selmeczi szerint a Gyurcsány-kormány el akarja venni a gyest

A Fidesz szerint a Gyurcsány-kormány arra készül, hogy elvegye a gyest a családoktól - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, az ellenzéki párt szakpolitikusa, aki ígéretet tett arra, hogy ha polgári kormány alakul, akkor visszaadják az elvett forintokat.

Selmeczi Gabriella felidézte, hogy a sajtóban megjelent információk szerint a kormány a gyes rendszerének átalakítását tervezi, és a miniszterelnök felesége, Dobrev Klára is arról beszélt, hogy idejétmúltnak tartja a támogatási rendszert. A fideszes politikus szerint az eddigi reformok is mindig arról szóltak, hogy a kormány pénzt vett el az emberektől, így most is ez várható. "El akarják venni a gyest, mi erre vagyunk felkészülve, és ebbe az irányba mutatnak az információk. Mi azt üzenjük a családoknak, (...) hogy számíthatnak a Fideszre, Gyurcsány Ferencnek pedig azt üzenjük, hogy tisztelt miniszterelnök úr, el a kezekkel a gyestől!" - mondta Selmeczi Gabriella.

Arra a felvetésre, hogy a sajtóban megjelent információk szerint nem vennék el gyest, csak az eddigi három év helyett két év alatt fizetnék ki teljes összegét, Selmeczi Gabriella azt mondta: eddig is minden átalakítás úgy kezdődött, hogy szakértői köntösbe öltöztetve elkezdtek valamiről beszélni, majd a híreknek mindig az lett vége, hogy reform címén spóroltak embereken. Szerinte a jelentősen emelkedő megélhetési költségekre tekintettel az lenne korrekt, ha a kormány elvonások helyett azon gondolkodna, hogyan emelheti meg a gyest.

Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva kijelentette: ha polgári kormány alakul, akkor visszaadják az elvett forintokat, és ahogyan 1998 és 2002 között történt, ismét fő szempont lesz a gyermekvállalás ösztönzése. Szerinte ugyanis ma a kormány politikája azt jelenti, hogy a gyermek vállalása egyenlő szegénység vállalásával.  

A Világgazdaság múlt héten írt arról, hogy egyelőre csak ötletként merült fel a szocialista kormány oldalán, hogy készüljön javaslat a gyes kifizetésének módosítására. Az egyik terv szerint a támogatást az eddigi három év helyett két év alatt fizetnék ki, így a keretösszeg nem változna, csupán pénzügytechnikai változás történne.

A Fidesz múlt heti, ugyanebben a témában tartott sajtótájékoztatójára reagálva Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta: a gyes és a gyed rendszeréről folyik a szakmai egyeztetés. A kormánynak az a célja, hogy rugalmasabbá váljon a rendszer.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.