Napjaink problémája a Föld kőolajkészletének rohamos fogyása, ez pedig nem csupán közvetlen felhasználása (pl. közlekedés, fűtés), hanem a műanyagipar esetében is veszélyt jelent.
Kőolaj helyett krumpli?
A műanyagok újbóli felhasználása, a sokszor ismételt újrahasznosítás molekulaszerkezeti okok miatt nem kivitelezhető, viszont a háztartásban használt, kőolajból gyártott műanyagok más alapanyagokból készültekkel helyettesíthetők. Az egyik alternatíva a keményítő felhasználása. Előnye, hogy a keményítő egyszerűen termeszthető növényekben, így burgonyában, búzában, kukoricában is előfordul, előállítása környezetkímélő, lebomlási idejük töredéke kőolaj alapú társaik lebomlási idejének. Laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy normál körülmények között legfeljebb öt évig maradnak fent a keményítőből készített termékek. Keményítő-műanyagból a ma használt műanyagok 26 százaléka helyettesíthető.
Mint az ÖBZ-ben elmondták, egyes nyugati vállalatok (Novamont, Biopack) már bele is kezdtek a krumpliműanyagból készült termékek forgalmazásába. Ám ha ipari célokra termelünk élelmiszer-alapanyagokat, akkor egyes régiók már most is éhező népességének helyzete tovább romlik. Megoldás lehetne a géntechnológia, amivel több, ipari célra alkalmasabb burgonya termelhető, ám ezzel kapcsolatban sok a jogos fenntartás. Az USA-ban a génkezelt takarmányszója az állatoknál meddőséget okozott. Magyarországon a jelenlegi szabályok tiltják a génkezelt növények termesztését.
A "keményítő-műanyag" egyelőre drágább, mint a hagyományos, kőolajból készült, de a tendencia a kőolajkészletek folyamatos fogyásával megfordulni látszik.