"Pusztulj innen, idegen!"

Meghaladja a félszázat is a dél-afrikai idegenellenes pogrom áldozatainak száma, és a kegyetlen támadások, fenyegetések miatt ezrével készülnek elhagyni az országot a többnyire a szomszédos országokból politikai-gazdasági okokból idemenekült bevándorlók. A fekete földrész egyik legfejlettebb országában az apartheid elleni harc, az 1967-es sowetói vérengzés óta nem öltött ekkora méreteket az erőszak.

Május 11-én érkeztek az első hírek Johannesburgból a külföldiek elleni támadásokról, amelyek azóta egyre kíméletlenebbek lettek, s átterjedtek Pretoria és Fokváros nyomornegyedeire, ahol a legtöbb bevándorló él. Akárcsak az 1994-es ruandai tömegmészárlás vagy a zimbabwei földfoglalások alkalmával - ha kisebb méretekben is - tort ül a féktelen erőszak. A jó szomszéd ádáz ellenséggé vált; aki tegnap még sót, kalapácsot adott kölcsön, vigyázott a gyerekekre, ma vérben forgó szemekkel, kezében késsel tör rá a bevándorolt idegenre, felgyújtja a házát. Aki csak tud, kétségbeesve menekül, akár vissza az ugyancsak forrongó Malawiba, Zimbabwéba vagy Mozambikba, mert már ott is nagyobb biztonságban érezné magát, mint ahová nemrég a nyugalom, a munka és a megélhetés reményében érkezett. De nem csak a külföldieket üldözik, a kis lélekszámú venda és shangaan etnikum is a harag célpontjává vált.

A kormány és az elnök - akit súlyos bírálatok érnek amiatt, hogy későn reagált az eseményekre - válságstábot állított fel, amelynek feladata, hogy megvizsgálja, mi váltotta ki az erőszakhullámot. A Dél-afrikai Köztársaságban sosem szűntek meg teljesen az idegenek elleni támadások. Csakhogy amíg korábban feketék és fehérek csaptak össze, újabban az afrikaiak afrikaiakra rontanak rá.

A 48 milliós lakosság majdnem egytizede bevándorló, jelentős részük illegálisan telepedett le. Többnyire az otthoni üldöztetés vagy a nyomor elől menekültek, elsősorban a bányákban vagy a farmokon találtak munkát, de sokan a városokban fogtak önálló vállalkozásba, nyitottak csöppnyi árudát, vagy kaptak tanári, orvosi, mérnöki állást. Boldogulásuk irigységet keltett a helyi nincstelenekben. Az utóbbi években a dél-afrikai gazdaság gondjai (különösen a fokozódó munkanélküliség) a felszínre hozták a sokáig szunnyadó ellenérzéseket. "Elveszik a munkánkat, házainkat, lopnak, rabolnak" - hangzanak a vádak az idegenek ellen, és a napról napra tengődő, elkeseredett tömegnek nem is kell más, csak hogy valaki megnevezze a bűnbakot.

Ez a felszín, a hétköznapok tragédiája. De vajon a háttérben ki szítja a haragot az idegenekkel szemben, kinek áll érdekében, hogy zűrzavar legyen úrrá az országban, amely alig két év múlva otthont ad a labdarúgó-világbajnokságnak? Ki akarja elűzni az ország devizabevételének jelentős hányadát hozó turistákat? Megannyi kérdés, amelyre a válságstábnak kell megtalálnia a választ.

Bevándorlók várnak az őket Malawiba visszaszállító buszra a dél-afrikai Durban városában
Bevándorlók várnak az őket Malawiba visszaszállító buszra a dél-afrikai Durban városában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.