Nem bukott meg a cseh vizitdíj

Elutasította tegnap a brnói székhelyű cseh taláros testület a baloldali ellenzék beadványát, amelyben a fizetős egészségügy vagy legalább egyes rendelkezéseinek a megsemmisítését szorgalmazták. Megbízható értesüléseink szerint nyolcan ellenezték, heten támogatták a verdiktet.

- Az alkotmánybíróság nem avatkozhat be a jelenleg még zajló változásokba, mert reformellenes légkört teremthetne, és olyan területen ösztönözné a politikai versengést, ahol szakmai érveknek és döntéseknek van helyük - olvasta fel
a többségi határozatot Pavel Rychetsky, a testület elnöke. Később elmondta, hogy ő is támogatta a beadványt.

Tomás Julínek egészségügyi miniszter szerint a döntés zöld jelzést adott a reformok folytatásához. Lapunk megkeresésére Michal Hasek, a cseh szocdemek (CSSD) parlamenti frakciójának vezetője kifejtette: az alkotmánybírák többsége semmibe vette az ország alaptörvényének rendelkezését, amely szerint az egészségügyi ellátás térítésmentes. Hozzátette: - Ősztől a parlamenti demokrácia eszközeivel szeretnénk elérni, hogy legalább a gyermekek, a nyugdíjasok és munkanélküliek mentesüljenek az egészségügyi fizetségek alól.

Csehországban számos megszorító intézkedés részeként, az idén vezették be a harminckoronás (háromszáz forintos) vizit- és az ugyanekkora összegű receptdíjat. A kórházi étkezéshez napi hatvan koronával kell hozzájárulni, kilencven koronát kérnek a sürgősségi ellátásért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.