Liberális nő az új kuvaiti kormányban

A kuvaiti emír kinevezte az ország új kormányát, amelyben most először kapott tárcát egy liberális, nyugati szellemiségű női politikus is.

Az emírségben május 18-án voltak a parlamenti választások, amelyek a radikális iszlámisták előretörését hozta:  10 mandátumot szereztek az 50 fős törvényhozásban. További képviselőkkel együtt összesen 21 képviselői hely jutott iszlamistáknak, ez négyszerese az előző parlamenti helyeiknek. A miniszterelnök ismét Nasszer Mohamed asz-Szabah sejk, az uralkodó unokaöccse lett, aki az előző kormány feje is volt. Négy miniszter - a kulcsfontosságú posztokon - szintén az uralkodó emír családjához tartozik.

Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejk uralkodó, lakás- és általános fejlesztési miniszterré nevezte ki Mohdi al-Homud asszonyt, aki politikai reformokat, az ország nyitottabbá tételét hirdeti. Emellett a korábbi kormány egyetlen nőtagját, Nurija as-Subajh oktatási minisztert is megtartotta tisztségében.

Ez volt a második törvényhozási választás az emírségben, amelyen nők is pályázhattak képviselői mandátumokra. Azonban egyiken sem sikerült női jelöltnek bekerülnie a parlamentbe. As-Subajh és al-Homud függetlenként lett kormánytag. A mostani 16 tagú kabinetben hét új személy kapott tárcát, és egyetlen választott képviselő szerepel benne, amivel minimálisan teljesül a törvényi előírás, hogy legalább egy parlamenti tagnak be kell kerülnie a kormányba.

(MTI)


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.