Lemondásra szólították fel az izraeli miniszterelnököt

Ehud Barak, az izraeli védelmi miniszter lemondásra vagy tevékenységének felfüggesztésére szólította fel a korrupciós ügybe keveredett Ehud Olmert konzervatív miniszterelnököt.

Szerdai jeruzsálemi sajtókonferenciáján Barak úgy vélekedett, hogy a miniszterelnöknek az állam érdekében "fel kell hagynia a kormány napi feladatainak irányításával", mert véleménye szerint erre aligha képes, miközben ezzel párhuzamosan saját ügyeivel kell foglalkoznia. Ezzel kapcsolatban a politikus emlékeztetett arra, hogy Izraelnek számos komoly kihívással kell szembenéznie: a Hamásszal, a Hezbollahhal, Szíriával, Iránnal, az elrabolt katonák ügyével, továbbá az izraeli-palesztin békefolyamattal.

A védelmi miniszter-pártelnök, aki korábban maga is volt kormányfő, egy nappal azután nyilatkozott, hogy tanúvallomást tett az izraeli igazságszolgáltatás előtt Morris Talansky amerikai üzletember, azt vallva, hogy 150 ezer dollárt adott Olmertnek még annak miniszterelnökké választása előtt. A pénz egy része - később soha vissza nem fizetett - kölcsön volt - mondta.

Olmert azt állítja, nem történt törvénysértés, az adomány egyszerű kampányhozzájárulás volt. Mindazonáltal kijelentette, lemond, ha vádat emelnek ellene. A Háárec című izraeli lap mai számában megjelent felmérés szerint az izraeliek 70 százaléka nem hisz a kormányfőnek, 16 százalék nem tudja, mit gondoljon, vagy nincs véleménye, s mindössze a fennmaradó 14 százalék tartja igaznak, amit Olmert mond a pénzadományról.

Barak szerdai sajtótájékoztatóján hozzátette: Olmert pártjának, a Kadimának "lelkiismereti vizsgálatot" kell végeznie, s találnia kell másvalakit a kormányfői posztra. "Ha a Kadima nem alakít nekünk megfelelő kormányt, azon leszünk, hogy kitűzzük az előrehozott választások időpontját" - figyelmeztetett a koalíciós partner vezetője. Barak, aki szintén esélyes lehet a kormányfői tisztségre, bár ehhez előbb parlamenti mandátumot kellene szereznie, már tavaly szorgalmazta, hogy Olmert mondjon le, ha a libanoni háború vezetését vizsgáló bizottság elmarasztalja őt. Az év elején ez így is történt, de a Munkapárt vezetője akkor azt mondta, hogy "megfelelő pillanatban" szólítja majd fel a kormányfőt a távozásra.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője közölte, az izraeli belpolitikai válság árt a béketárgyalásoknak. Ha az izraeli miniszterelnök lemondana, 100 napra Cipi Livni külügyminiszter lépne a helyébe, aki a kormányban és a Kadima pártban is Olmert helyettese.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.