A kormány átalakítaná az alap- és szakellátás rendszerét

Átalakítaná a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás rendszerét a kormány. A kezdeményezés szerint változtatnának a háziorvosok gyógyszerfelírási szabályain, továbbá bevezetnék a jogviszony-ellenőrzés díjazását a járóbeteg-szakellátásban - tájékoztatott Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy az alapellátásban változtatnának azon a szabályozáson, amely szerint egyes betegségek esetében - például az asztma, a nyelőcső bizonyos betegségei, vagy a vérzsírszinttel kapcsolatos rendellenességek - csak szakorvosi javaslat alapján írhat fel gyógyszert a háziorvos. Ezen felül pedig csökkentenék a háziorvosok adminisztrációs terheit, és lehetővé tennék, hogy a nyugdíjhoz közel álló háziorvosok rezidenst alkalmazhassanak, ennek bérének egy részét megkaphassák, a rezidens pedig megvásárolhassa a háziorvosi praxist.

Székely Tamás kitért arra is, hogy a járóbeteg-szakellátásban bevezetnék a jogviszony-ellenőrzés díjazását, illetve felülvizsgálnák a járóbeteg-szakrendelők és ambulanciák rendszerét. A miniszter ugyancsak a járóbeteg-szakellátással kapcsolatban említette a teljesítmény-volumen korlát, illetve a nappali kórházak rendszerének átalakítását.

Arra a kérdésre, hogy a hátrányos helyzetű kistérségek szakrendelői mikorra készülnek el, Székely Tamás úgy válaszolt, július 28-án hirdetik ki az ezzel kapcsolatos pályázatok eredményét, majd elkezdődhetnek az építkezések, és a tervek szerint 2009 végére, 2010 elejére megvalósulhatnak a beruházások.

Egy másik kérdés kapcsán, ami azt érintette, nyáron drágul-e mintegy harminc gyógyszer ára, az egészségügyi miniszter elmondta: a gyógyszerek ára nem emelkedik, "mert a gyógyszer-gazdaságossági törvény arról szól, hogy egy folyamatos fixesítés keretében negyedévente a befogadott generikus készítmények hatására hogyan csökken a támogatás mértéke". Ha egy gyógyszer példának okáért 100 forintba kerül, abból 70 forint a támogatás, míg a beteg 30 forintot fizet. A miniszter kitért arra, újabb rákgyógyszerek is bekerülhetnek a támogatottak közé.

(MTI)

Székely Tamás
Székely Tamás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.