Az európai hőhullám már halálos áldozatot is szedett

Ma 34 Celsius-fokot mértek Szegeden, ezzel megdőlt a melegrekord. Európa-szerte tombol a meleg, sorra dőlnek meg a melegrekordok. A hőhullámnak már halálos áldozata is van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Szegeden 34 Celsius-fokot mértek, amely hat tizeddel meghaladta a május 28-án eddig feljegyzett legmagasabb hőmérsékletet. Legutóbb ugyanezen a napon, 1958-ban mértek hasonló értéket. Az előrejelzések szerint a következő napokban is marad az időjárás nyárias jellege, de újabb rekordokra egyelőre nem kell számítani. A Kárpátokon át a mostaninál 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékletű légtömegek érkeznek, ezért a nappali felmelegedés a következő napokban 26 és 31 Celsius-fok között marad.

A Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet munkatársa elmondta, hogy a meteorológiai nyarat megelőző hőséget a Szahara felől beáramló forró légtömegek okozzák. A légáramlatokkal finom homokszemcsék is érkeznek, és bár nehéz előre kiszámítani a köréjük képződő felhők magatartását, a szakértő szerint egy biztos: a felhős ég csillapítja a hőséget.

Görbülő vonatsínek

Egy ideig nem volt vonatközlekedés a Piliscsaba és Pilisvörösvár között. A Budapest-Esztergom vonalon "sínkivetődés" miatt vonatpótló buszok szállították az utasokat - tájékoztatott Both Ferenc, a Mávinform ügyeletese. A meleg miatt a sínek eldeformálódtak, ezért nem közlekedhetnek a vonatok az említett szakaszon. Este hatra helyreállt a vonatközlekedés az említett szakaszon: ismét járnak a vonatok Piliscsaba és Pilisvörösvár között.

Európai kánikula-körkép

A sokévi átlaghoz képest szokatlanul meleg az idő Közép- és Délkelet-Európában. A hőhullám halálos áldozatot is követelt. Egy idős ember vesztette életét a horvát fővárosban még kedden. Valószínűleg hőgutát kapott a villamoson."Ez kész őrültekháza" - kommentálta Boszniában a szarajevói egyetemi klinika sürgősségi osztályának vezetője, hogy az elmúlt néhány napban több mint 200 beteget kellett ellátni a hőséggel magyarázható panaszokkal.

Szerdán Macedónia déli részén 38 Celsius-fokot mértek. Belgrádban három fokkal kevesebbet, de ez így is a legmagasabb május havi érték azóta, hogy a 19. század végén elkezdték a meteorológiai méréseket. Tavaly júniusban és júliusban 40 halálesetet vezettek vissza a Balkánt sújtó hőségre. A rendkívüli meleg több helyütt tüzeket, áramkimaradást, vízhiányt és közlekedési zavarokat okozott.

Ausztriában is megdőlt a májusi csúcshőmérséklet: a graz-thalerhofi repülőtéren szerda délután kereken 35 Celsius fokot mértek. Még soha ilyen forró májusi napot nem jegyeztek fel az alpesi országban. A felső-ausztriai Weyerben 34,9, a stájerországi Graz-Strassgangban 34,6, Bruck and der Murban pedig 34,4 fokot rögzítettek. A korábbi csúcsot Bécs-Donaufeld tartotta, ott öt éve 34,2 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Görögországban szintén melegebb az idő, mint általában az év ezen időszakában: 36 fokot mértek a szárazföldön, a szigeteken néhány fokkal kevesebbet. A május havi hőmérsékleti csúcsot 1945-ben mérték Görögországban, a feljegyzések szerint 46 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.