Csatatér a Sugárútnál

Két évbe se telt a Jókai tér lepusztítása: a 2006-ban felújított Andrássy út menti park máris olyan állapotban van, hogy újra rendbe kell rakni. De most már be is kerítik.

Terézváros önkormányzata kénytelen újabb tízmillió forintot költeni a Jókai térre, amelyet 2006 nyarán újíttatott fel, a Liszt Ferenc térihez hasonló felfogásban és színvonalon, 14 millió forintért. Az EU-konform játszótérrel felturbózott, pihenőparknak szánt zöld foltot úgy leharcolta a pesti publikum, hogy ától cettig rendbe kell rakni; a kerület vezetősége úgy döntött, hogy ha végeztek a rehabilitációval, a tér közepét bekerítik, és őrt állítanak mellé - úgy látszik, mifelénk másképp nem lehet értéket óvni.

A tér valóban nyomorúságos látványt nyújt, erről magunk is meggyőződhettünk. A Jókai-szobor előtti gyepes, cserjés, virágos rész szép ígéret, de ami mögötte van, az kiábrándító. Szemét, kosz, és kutyaszar, töméntelen mennyiségben, természetesen a kutyával behajtani tilos tábla ellenére, a park nem zöld, vagy kavicsos részeinek burkolására szánt kiskockaköveket szanaszét hajigálták, jutott belőle a virágágyásokba, a játszótéri gumiágyazatra, a fák közé, sőt még a járdára is, az ember nyugodtan gondolhatná, hogy nemrég utcai harcok folytak e tájon.

Az automata öntözőrendszer csövei ki vannak tépve a földből, a modern vonalvezetésű fém szemetes kosarak között egy sincs, ami ne volna ferdére rugdosva, van viszont egy, amelynek az egyik oldalát mindemellett bravúrosan leszaggatták; a jelek szerint a fémdarab túl könnyűnek találtatott, hát inkább otthagyták, ki tudja, mióta várja szomorúan, hogy valaki visszategye a helyére. A fű már csak nyomokban van jelen a parkban, a cserjék az utolsókat lehelik, a kavics jókora foltokban hiányzik, az ugyancsak modern stílben fogant kő ivókút fejét ellopták, a Mozsár utca felőli sarkot pedig sittlerakónak vélte valaki. Akinek kell egy tucat jó fél tégla, menjen csak, könynyen megtalálja őket.

A Jókai tér mindennek ellenére különleges hely, mert valami olyasmi is történt itt, ami Budapesten szinte csodaszámba megy. Mint megtudtuk, ez az a park, ahol nemrég tetten értek és elkaptak egy kompániát, amely éppen a padok szétverésével foglalatoskodott. Az eset kétségkívül megérne egy emléktáblát, de persze nem rézből.

Gyorsan lelakták a Jókai teret
Gyorsan lelakták a Jókai teret
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.