Idén sem sikerült megmászni a Mount Everestet

A Pepsi Max Everest Expedíció két tagjának idén sem sikerül meghódítania a Föld legmagasabb csúcsát. Klein Dávidot rosszúlléte, Várkonyi Lászlót pedig a zord időjárás fordította vissza. 

Várkonyi László hegymászó nyolcezer méteres magasságig jutott a Mount Everesten, de az erős szél miatt úgy döntött, hogy visszafordul.
Társa, Klein Dávid rossz egészségi állapota miatt még vasárnap visszafordult. Így a Pepsi Max Everest Expedíció két tagjának idén sem sikerül meghódítania a Föld legmagasabb csúcsát. Az expedíció két tagja már többször megkísérelte a Mount Everest (Csomolungma) "tiszta" - oxigénpalack használata és teherhordók igénybevétele nélküli - megmászását: Klein Dávid negyedszer próbálkozott, Várkonyi László pedig már hetedik alkalommal.

Várkonyi hétfő este nyolcezer méterre jutott fel nagyon szeles időben, de sikerült sátrat állítania, így az éjszakát fent töltötte. Klein Dávid kedd reggel tudott beszélni vele rádión. Az expedíció honlapján - www.expeditions.hu - is elérhető beszámolójában Klein arról beszélt, hogy az időjárás előrejelzés szerint erős szél várható, így a csúcstámadás kizárt. Társa kísérlete, hogy eléri a 8850 méter magas csúcsot, hősies volt, de a döntés megszületett, elindul lefelé. Várkonyi László jól érzi magát annak ellenére, hogy kellemetlen éjszaka áll mögötte. Klein Dávid azonban jelenleg is köhög, hangja nagyon rekedt. Vasárnap felért a 7300 méteren lévő táborba, de rövid idő elteltével úgy ítélte meg: fizikai állapota nem engedi, hogy folytassa a csúcstámadást. Hasogatott a tüdeje, begyulladt a torka, valamint hőemelkedése volt. A csapat orvosa, Vida Gábor azt javasolta neki, hogy állapota javulása érdekében forduljon vissza. Klein jelenleg az alaptáborban, 5300 méter magasan tartózkodik.

Várkonyi László az expedíció elindulását bejelentő sajtótájékoztatón a sok próbálkozásról úgy vélekedett: "lehet, hogy egy kívülálló szerint, ha valaki nem jut fel a hegy csúcsára, az kudarc, de mi nem tekintjük annak, hiszen épen, egészségesen visszatértünk minden alkalommal".
A Mount Everest palack nélküli megmászása rendkívüli sportteljesítmény. Nyolcezer méter felett a légkör sűrűsége harmada a tengerszint közelében tapasztaltnak. Ezt a nehézséget csökkenti a palackozott oxigén használata. Napjainkig a hegy csúcsát több mint háromezren érték el, ebből kevesebb mint 150-en jutottak fel oxigénpalack nélkül, először Reinhold Messner és Peter Habeler 1978-ban. A magyarok közül először Erőss Zsolt jutott fel 2002-ben a Csomolungmára, de palackozott oxigén segítségével. Enélkül magyarnak még nem sikerült elérnie a 8850 méter magas csúcsot.
(MTI)

Várkonyi László és Klein Dávid
Várkonyi László és Klein Dávid
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.