Az indiai Dhoad és a Mitsoura a Millenárison

A Dhoad több mint száz koncertet adott eddig világszerte, Ázsiától Európán át az Egyesült Államokig és Kanadáig. A radzsasztáni dhoad-romákat világszerte a radzsasztáni kultúra nagyköveteiként tisztelik. Előzenekaruk a Mitsoura lesz.

A Dhoad nyolc első osztályú művészből álló együttes, amelyet hat zenész, egy táncos és egy tűznyelő fakír alkotnak. A Dhoad elkötelezett abban, hogy a különböző radzsasztáni kasztok legjobb zenészeit összehozza.

2001 óta többek között olyan neves fesztiválokon léptek fel, mint a svájci Paleo, a belgiumi Sfinks, a budapesti Sziget, a franciaországi Nuit atypique Langon és a Bout du monde, a németországi Massala, a spanyolországi Actual, a hollandiai Gipsy, az amszterdami Roots, a szlovéniai Trnfest, az írországi International Junction, a brit Beverely, a torontói Small World, a montreáli Festival Monde Arabe, a londoni Sunfest, a római Festival Intermundial, a chicagói World Music Festival, a 2007-es olimpiai játékokok Görögországban, New Yorkban, Madison-ban, Memphis-ben.



Prága 2007

A Dhoad-család ősei az észak-indiai radzsasztáni provinciában található vad és csodálatos Thar-sivatagból származnak, arról a vidékről, amely a maharadzsáknak az Ezeregyéjszaka hangulatát idéző pazar palotáinak a megépítését sugallta. Ez a romák, a vándorzenészek és a trubadúrok földje, akik városról-városra utaztak, hogy uralkodókat és udvaroncaikat szórakoztassák.

Ez az ősi zene és szellemiség földje, megannyi kulturális hagyomány és szokás szülőhona, amelyeket hosszú évszázadakon keresztül adtak át egymásnak nemzedékek, költőik, zenészeik, táncosaik és fakírjaik által. A Dhoad zenéje tele van extázissal, fenséges tetőpontokkal, amelyeket kifinomult gesztusok és lélegzetállító hangok választanak el. Egy autentikus és elbűvölő élmény. A Dhoad életre kelti a szenvedélyt, az ősapák hősiességét, és harmóniáik átalakítják a hétköznapok egyhangúságát a sivatag elbűvölő dallamaival.


A Dhoad valamennyi tehetséges zenésze Radzsasztánból származik, ám annak különböző közösségeiből, vallási csoportjaiból (muzulmán és hindu) és művészeti kasztjaiból; magában foglalja a sapera és a kalbelia kasztot (fakírokat, táncosokat és kígyóbűvölőket), a langákat (költőket), a manganyarokat (trubadúrokat) és a zenészeket.
 
Előzenekar: Mitsoura
 
A Mitsoura zenekar A nemzetközi world-music fesztiválok állandó vendégei mindenhol elkápráztatják közönségüket kiemelkedően magas színvonalú, komplex multimédiás koncertjeikkel, ahol csak megfordulnak. A gyönyörű tradicionális dalok, Mitsou szuggesztív előadásmódja, a virtuóz hangszeres játék – ötvözve korunk progresszív elektronikus zenéjével – feledhetetlen élménnyé teszik a zenekar fellépéseit.

A zenekar énekesnője Miczura Mónika (Mitsou) összetéveszthetetlen hangjával világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. Dolgozott többek között Tony Gatlif rendezővel (GadjoDilo), énekelt az Ando Dromban és a világszerte turnézó nemzetközi Global Vocal Meeting-projektben.
A zenekar tagjai különböző zenei stílusok rangos képviselői, akik valamennyien otthonosan mozognak mind az autentikus, mind a modern zenei stílusokban.

Helyszín: Fogadó, Millenáris (Budapest II., Fény utca 20-22.)
Időpont: 2008. május 28., szerda, 20:00
Jegyár: 2500/2900 Ft

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.