Folytatódik az izraeli kormányfő korrupciós pere

A jeruzsálemi bíróság megkezdte Ehud Olmert izraeli kormányfő korrupciós ügyének koronatanújának kihallgatását. Az izraeli hatóságok azt vizsgálják, hogy törvénytelenül kapott-e Olmert Talanskytól 500 ezer dollár készpénzt az 1993 és 2006 közötti időszakban.

Ehud Olmert izraeli kormányfő korrupciós ügyének koronatanúja azt vallotta, hogy borítékban adott át készpénzt több ízben az izraeli vezetőnek - összesen több mint 150 ezer dollárt, de nem várt ellenszolgáltatást cserébe. Az elmúlt hetekben kétszer is kihallgatott miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a jeruzsálemi polgármesteri székért folytatott két sikeres kampányához fogadott el Talanskytól pénzt 1993-ban és 1998-ban, illetve a jobboldali Likud párt vezetésének megszerzésére tett sikertelen kísérletéhez 1999-ben és egy további Likud-beli választáshoz 2002-ben.

Az ügy koronatanúja, Morris Talansky amerikai üzletembert Mose Lador államügyész kérdezte ki az ügyben, amely kérdésessé teszi Olmert politikai jövőjét, miközben ő béketárgyalásokat folytat a palesztinokkal, illetve török közvetítéssel Szíriával is. - Nem vártam semmit a miniszterelnöktől, és nem is kaptam semmit - idézték Talansky szavait az ülésterembe korlátozott számban beengedett újságírók.

Olmert és Talansky egyaránt tagadják, hogy bármi törvénybe ütközőt elkövettek volna. A miniszterelnök ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy lemond, ha vádat emelnek ellene. Jogi szakértők szerint a nyomozók azt akarják kideríteni, hogy a kapott adományt a kormányfő bejelentette-e az erre illetékes hatóságoknál, s hogy nyújtott-e bármilyen ellenszolgáltatást a pénzért cserébe. Az izraeli választási törvény ugyanis szigorúan tiltja a néhány száz dollárnál nagyobb politikai adományokat. Bírósági források szerint ugyanakkor Olmert ügyében összesen több százezer dollárról van szó.

A meghallgatáson Talansky azt mondta, alkalmanként 3-8 ezer dollárt adott át Izraelben vagy azoknak a látogatásoknak az alkalmával, amelyeket Olmert New Yorkban tett még miniszterelnökké választása előtt. - Azt kérdeztem tőle, miért ne írhatnék neki egy csekket, erre ő azt felelte, hogy a pénz további útja miatt. Úgyhogy készpénzt adtam neki a saját pénzemből  - vallotta az üzletember a helyszíni tudósítások szerint. Adományait azzal indokolta, hogy csodálta Olmertet, mivel olyan politikusnak tartotta, aki képes hidat építeni a világi és vallásos zsidók között. Talanskyt, aki a családjához látogatott Izraelbe, a bíróság utasította, hogy hosszabbítsa meg tartózkodását, és meghallgatásáig halassza el visszatérését az Egyesült Államokba.

Izraeli közvélekedés szerint a vizsgálat - amely már az ötödik Olmert hivatalba lépése óta - könnyen véget vethet politikai karrierjének. Lador államügyész a jeruzsálemi kerületi bíróságon felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy igyekezzenek visszafogottan tálalni az eseményt, mivel korai lenne még megmondani, vádat emelnek-e Olmert ellen. Csupán előzetes vizsgálatról van szó - mondta -, de reméli, hogy Talansky vallomása után az igazságügyi szervek képesek lesznek "helyes döntést" hozni. Hozzátette, hogy a miniszterelnököt jelenleg "csalással", valamint "bizalommal való visszaéléssel" gyanúsítják
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.