Békefenntartókat és segélyezőket vádolnak gyermekek megerőszakolásával

Gyerekeket kényszerítenek szexuális kapcsolatra válságövezetekbe vezényelt békefenntartók és segélyszervezeti alkalmazottak - áll a legnagyobb brit gyermekjótékonysági szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A Save the Children szakértői Elefántcsontparton, Szudán déli polgárháborús övezetében és Haitin végeztek vizsgálatot, és a helyzetet olyan súlyosnak ítélik, hogy nemzetközi felügyeleti hatóság életre hívását kezdeményezik.

A jelentés szerint már hatéves gyerekek is - fiúk és lányok egyaránt - szexuális támadásoknak vannak kitéve éppen azok részéről, akiknek feladata az ő megvédésük lenne.

A csoport szerint az ilyen visszaélések száma "jelentős", és a segélyezéssel foglalkozó szervezetek mindegyike érintett. Gyakran előfordul, hogy háborúk és természeti katasztrófák sújtotta térségekben szinte szervezett gyermekszex-ipar alakul ki, és kisgyerekek szexuális szolgáltatásokért élelmiszert, pénzt, szappant, sőt mobiltelefont kapnak az ENSZ-katonáktól vagy a segélyszervezetek alkalmazottaitól.

A Save the Children a jelenség egyik legriasztóbb jellemzőjének nevezi, hogy az esetek túlnyomó többségét nem követi semmiféle vizsgálat, még feljelentés sem, mert a gyerekek félnek elmondani a velük történteket.

A BBC a vizsgálatot ismertetve beszámolt egy általa feltárt incidensről. Egy 13 éves elefántcsontparti kislány elmondta: tíz ENSZ-katona erőszakolta meg őt egy mezőn, utána vérezve otthagyták. A békefenntartó katonák ellen semmilyen eljárás nem indult. A brit segélyszervezet elefántcsontparti igazgatója azt mondta a BBC-nek, hogy az ilyen bűncselekményeket elkövetők kisebbségben vannak a békefenntartók és a segélyszervezeti dolgozók között, ők azonban "hatalmukkal visszaélve használják ki a gyerekeket, akiknek nincs kihez fordulniuk panaszukkal".

Az ENSZ egyik szóvivője kijelentette: mivel a szervezet világszerte 200 ezer embert alkalmaz, nem lehet garantálni, hogy ilyen dolgok egyáltalán ne forduljanak elő, de az érintetteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy hasonló esetekben "zéró toleranciára" számíthatnak.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.