Valósággá válik az Álomsziget

Miután a beruházók megnyerték a tervezett kaszinóhoz szükséges koncesszióra kiírt pályázatot, felgyorsulhat a Hajógyári-sziget fejlesztése. A tervek szerint 2012 közepére elkészülő Álomsziget mintegy 525 milliárd forintba kerül.

Az Óbudai- (Hajógyári-) sziget déli harmadának fejlesztésére készülő befektetői csoporthoz tartozó vállalkozás, az Álom Sziget-Entertainment Zrt. nyerte a Pénzügyminisztérium kaszinó alapítására és működtetésére kiírt koncessziós pályázatát - tudta meg a Népszabadság. A koncessziós szerződés részleteiről ezután indulhatnak el a tárgyalások a társaság és a szaktárca között, és ha semmi nem jön közbe, hatvan napon belül megszülethet a megállapodás - mondta lapunknak Várszegi Zsófia. Az Álomsziget néven futó beruházás szóvivője azt nem kívánta elárulni, mennyit fizetnek a húsz évre szóló, majd egyszer meghosszabbítható koncesszióért, csupán annyit mondott, hogy a pályázati kiírásban megjelölt minimális díj évi 900 millió forint volt.

A kaszinókoncesszióval lényegében elhárult az utolsó nagyobb akadály is a Hajógyári-sziget fejlesztése elől, és felgyorsulhat a már évek óta húzódó projekt. A beruházói csoport a pályázat során vállalta, hogy 2012 közepéig megnyitja a kaszinót, s terveik szerint addig végeznek a mintegy 500 milliárd forintos fejlesztés többi elemével is. A területen még tavaly elindultak a római kori Hadrianus-palota romjainak próbafeltárásai, idén pedig az úgynevezett megelőző feltárásokkal folytatódik a munka, s ezzel párhuzamosan a beruházó Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. elkezdte a sziget árvízvédelmét szolgáló résfal építésének az előkészítését is.

Az Álomsziget - a több mint száz játékasztalt és több mint ezer játékgépet magában foglaló kaszinó mellett - többek között egy 3500 férőhelyes konferencia-központból, háromezer szállodai szobából és ezer apartmanból, valamint revüszínházakból, éttermekből és üzletekből áll majd. A mélygarázsokban 5500 parkolóhelyet alakítanak ki, és építenek egy háromszáz férőhelyes jachtkikötőt is. A területen álló, közel egy tucat műemlékvédett épületben egyebek mellett egy a dunai hajózás történetét bemutató múzeum is helyet kap, a Hadrianus-palota maradványaiból pedig a tervek szerint turisztikai látványosság, romkert lesz. Az új épületek nem lehetnek magasabbak a környező fáknál, azokból három-négy emelet látszik majd a föld felett, ezért például a kaszinó egy jelentős részét is a föld alatt építik ki.

Az Álomsziget kiépítésével párhuzamosan több közcélú beruházásnak is el kell indulnia. A fejlesztő és a III. kerületi, valamint a fővárosi önkormányzat között létrejött megállapodás értelmében az Álom Sziget 2004 több környékbeli beruházást is magára vállalt, melyekre összesen mintegy 25 milliárd forintot fordít. Felújítják és átépítik például a Sziget-fesztiválok bejárataként is használt K hidat, valamint az Árpád híd közelében lévő bejárati hidat. Emellett a Bogdáni út folytatásaként kiépítenek egy a Duna alatt húzódó közúti alagutat, illetve összekötik az Árpád fejedelem útját a budai alsó rakparttal, valamint építenek egy új lehajtót is az Árpád hídról a Hajógyári-sziget irányába. A fejlesztő által finanszírozott közcélú beruházásként befejezik azt a vízisport-bázist, amelyet még a fővárosi önkormányzat kezdett el kiépíteni a Hajógyári-szigeten, és parkosítják a sziget - fejlesztés által nem érintett - északi részét is.

A Hajógyári-sziget déli 32 hektárját tulajdonló Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. 66,79 százalékos üzletrészét 2003 végén adta el az ÁPV Rt. 4,6 milliárd forintért az akkor még a Plaza Centers százszázalékos tulajdonában lévő Ercorner Kft.-nek. A Hajógyári-sziget fejlesztésére készülő befektetői csoport azóta kiegészült az MKB Bankkal (amely 50 százalékos részesedést szerzett az Ercornerben), illetve Bernard Schreier üzletemberrel, aki az Óbuda Investment Ltd.-en keresztül a második legnagyobb tulajdonos a nevét még 2004-ben Álom Sziget 2004-re változtató Hajógyári Sziget Vagyonkezelőben. Az Álom Sziget 2004-nek egyébként még több kisebb tulajdonosa is van, üzletrészük azonban elenyésző mértékű, s tulajdonrészeiket folyamatosan vásárolják ki a nagytulajdonosok. A három befektető, a Plaza Centers, a Danubius-csoportban is tulajdonos Bernard Schreier és az MKB Bank egyenlő arányban finanszírozza a jelenlegi számítások szerint 525 milliárd forintba kerülő beruházást.

A szerencsejáték-turizmus erősödésére számítanak

Magyarországon hat játékkaszinó működik, ezekből három található a fővárosban. A jelenlegi kaszinók az úgynevezett II. kategóriába tartoznak, ami azt jelenti, hogy sokkal kisebbek, mint a Hajógyári-szigetre és a Bezenyére tervezett I. kategóriájú társaik. A fővárosi kaszinók ennek ellenére nem tartanak az új konkurenciától, inkább arra számítanak, hogy segítségével erősödhet a kaszinóturizmus, és így az ő forgalmuk is növekedhet majd - mondta lapunknak Várszegi Zsófia. Az Álomsziget szóvivője szerint éppen ezért nem tartják ők sem konkurensnek az Eurovegast, a két komplexum inkább kiegészíti és erősíti egymást. A Szerencsejáték Felügyelet adatai szerint 2006-ban 342 ezer játékos fordult meg a hat magyarországi kaszinóban, s alig több mint a felük volt külföldi, vagyis a kaszinóturizmusnak valóban van még hová fejlődnie.

Ősszel elkezdhetik építeni a bezenyei Eurovegast

Május végéig benyújtja a Bezenye és Hegyeshalom határába tervezett Eurovegas építési engedélyéhez szükséges terveket a beruházó Eurovegas Hungary - nyilatkozta az osztrák Trend magazinnak Hans Asamer, a vállalkozás fő résztvevője. A tervek szerint a beruházás első szakaszában, 2010 őszéig felépül egy kaszinó (1300-1500 nyerőgéppel és száz rulett-, póker- és blackjackasztallal) és egy négyezer fő befogadására alkalmas konferencia-központ. Tervbe vették egy toronyszálloda és egy wellnessközpont felépítését is - írja az MTI. A második szakaszban többek között még egy kaszinó és egy golfpálya épül a hozzá kapcsolódó exkluzív rezidenciákkal, valamint tervezik egy versenypálya kialakítását is luxusautók számára. Korábbi hírek szerint az Eurovegas Hungary 700 millió eurót költ a beruházásra, amely várhatóan 2500 embernek ad majd munkát. A cég kaszinónként évi 1,07 milliárd forint koncessziós díjat fizet az államnak.

A Hajógyári-szigeten a tervek szerint hamarosan pörögni kezd a rulettkerék
A Hajógyári-szigeten a tervek szerint hamarosan pörögni kezd a rulettkerék
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.