UV B, a bőr nem felejt: aki teheti, ne menjen a napra

Nagyon erős, 7,9-es UV B-sugárzás várható országszerte a következő napokban - figyelmeztetett tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A magas értékek az egész országra érvényesek.

Érzékenyebb bőrtípusnál ilyen erős sugárzás már 15-20 perc alatt bőrpírt okozhat - tudtuk meg Páldy Annától, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet helyettes vezetőjétől. Ha lehetséges, akkor napközben 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, és később is használjunk fényvédő krémet. Viseljünk széles karimájú kalapot és UV-szűrős napszemüveget. A ruházat világos színű legyen, természetes alapanyagból készüljön. Ha valaki vízparton tartózkodik, napozik, fürdik, mindenképpen erős, legalább tizenötös fényvédő faktorú krémmel kenje be magát. A kisgyerekeknél fokozottan kell vigyázni a leégésre.

Az UV-index számértéke 1-től 10-ig terjed; minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV-sugárzás hatására egyre kevesebb idő alatt kialakulhat a bőr vagy a szem sérülése, károsodása. Legmagasabb értékét általában dél körül éri el, amikor az égen nincs felhőtakaró. A nyári hónapokban az átlagos UV B-érték 6,8-7,2 között mozog. Riasztást 7,5 érték felett ad ki a meteorológiai szolgálat. Tóth Zoltán, az OMSZ légkörfizikusa az InfoRádiónak kiemelte: UV B-sugárzást tekintve a 2000-es és a 2007-es nyár volt kiugró. Tavaly 39 alkalommal haladta meg a négy mérőállomás valamelyikén a 7,5-ös értéket az ultraibolya sugárzás.

Az UV B-sugárzás az egészségre ártalmas: leégést, súlyosabb esetben rákos elváltozást okozhat. Páldy Annától tudjuk, hogy a 2000-ben bejelentett 1300 bőrdaganatos esettel szemben tavaly már 1800 bejelentés érkezett. A be nem jelentettekkel együtt a valós szám eléri a hatezret. A szakember különösen a fiatalokat óvja a túlzott napozástól. A fiatalkori leégések emlékét ugyanis elraktározza a bőr, s mivel nem felejt, egy erős ránapozással bármikor kialakulhat daganatos elváltozás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.