Zugló visszafoglalná a Városligetet

A Kós Károly sétánynál posztos rendőrt, a Városligetbe vezető utaknál pedig sorompós beléptető rendszert akar Zugló, hogy megvédje egyik leglelakottabb parkját.

Posztos rendőrrel és sorompókkal védené a Városligetet Zugló. Weinek Leonárd (SZDSZ), a XIV. kerület polgármestere szombati tájékoztatóján bejelentette, konzultációra készül a fővárossal, hogy fellépjenek a ligeti áldatlan állapotok ellen.

Budapest egykor legpatinásabb parkját alaposan lelakta a város; bár a belső utakra elvileg csak a trolik és a kerékpárosok hajthatnának be, mozdulni nem lehet a mindenhol parkoló autóktól és turistabuszoktól. A liget vendégei becslések szerint naponta két és fél ezer pillepalackot és nyolc köbméter szemetet hagynak maguk után.

Zugló polgármestere szigorúbb fellépést kért a tájékoztatón szintén jelen levő Miklós Istvántól, a Fővárosi Közterület-felügyelet megbízott igazgatójától és Krammer György kerületi rendőrkapitánytól. (A sajtótájékoztatót egyébként a Műcsarnok oldalában rendezték, a közeli Olof Palme sétányon eközben végig autók és turistabuszok parkoltak szabálytalanul, néhány méterre a bokrok között, a Műcsarnok mögött pedig hárman pihentek a füvön életvitelszerűen, vidáman borozgatva.)

Weinek egyebek mellett azt kérte, álljon posztos rendőr a Hősök terén, aki nem bünteti meg, de pluszkörre kényszeríti azokat az autósokat, akik a Kós Károly sétány felé kanyarodva a szabályosan haladók elé bepofátlankodnak.

A polgármester a ligetbe vezető utakat három helyen sorompókkal védené - mint a Várban -, ennek költségét a kerület kész vállalni. A sorompókon fizetség ellenében is csak annyi autót engednének be, ahány szabad hely van a ligetben. A kisebb utcákat betonkapukkal vagy cölöpökkel zárnák le. Weinek szerint az autósokat arra kell rávenni, hogy a Felvonulási téren vagy a Mexikói útnál lévő parkolókban tegyék le a kocsijukat. Zugló kész segíteni abban is, hogy nagyobb kerékpártároló épülhessen a ligetben.

Miklós István, a Fővárosi Közterület-felügyelet megbízott vezetője szerint a ligetet folyamatosan ellenőrzik, ezt példázza az elmúlt hetekben indult ellenőrzés-sorozat. Ennek során - tekintettel a turistaszezonra - igyekeznek viszszaszorítani a közlekedési szabálysértéseket és mindent megtenni, hogy a Városliget rendezett, tiszta és biztonságos legyen.

A kerület arról is konzultálni akar a fővárossal, hogy annak illetékes bizottsága csak minőségi árut kínáló pavilonok állítását engedélyezze a Városligetben, a gagyiárusok engedélyét pedig vizsgálják felül.

A Városliget kiváló adottságai ellenére méltatlan állapotokat mutat, aminek a polgármester szerint a gazdátlanság az oka. A liget ugyanis csak közigazgatásilag tartozik Zuglóhoz, gazdája a fővárosi önkormányzat.

A parkfenntartást ez utóbbi cége, a Főkert végzi; a 750 ezer négyzetméter zöld terület rendszeres gondozására - amelybe nagyjából félmillió négyzetméter pázsit, 4400 négyzetméteren pedig csaknem százezer egynyári virág tartozik - 22 emberük jut.

Weinek Leonárd polgármester (jobbról) fizetős beeresztő kapukkal is védené a ligetet
Weinek Leonárd polgármester (jobbról) fizetős beeresztő kapukkal is védené a ligetet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.