Szivárog a Fidesz-program

"Mea culpázott", de csak a miniszterelnök becsmérlése miatt Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a hétvégén lehetséges opcióként beszélt a 4-es metró építésének leállításáról, s arról, hogy az autópályák helyett másra költené a pénzt. Ahogy a színművészeti egyetemen (zárt körben), úgy most a Blikknek nyilatkozva sem titkolta: több ciklusra tervez. Gyurcsány Ferenc válasza: El a kezekkel Magyarország építésétől és a nagyberuházásoktól!

Lehet, hogy túlcsúsztam az illendőség határán - mondta a hétvégén Orbán Viktor a Blikknek annak kapcsán, hogy a múlt héten az Index és a Hírszerző internetes portálok nyilvánosságra hozták, mit is mondott a pártelnök április végén, a színművészeti egyetemen, amikor zárt körben a Fidesz kormányzati terveiről, a válságkezelésről, a Magyar Gárdáról, Horn Gyuláról és Gyurcsány Ferencről beszélt. A Fidesz elnöke akkor a miniszterelnök őszödi beszéde kapcsán azt közölte: "hülye, idióta, lássuk be". (Hírszerző).

- Ha ki is csúszott a számon ilyesmi, nem volt helyes ilyet mondanom. Senkiről sem helyes ilyen durván beszélni - nyilatkozta a Blikknek, hozzátéve, "zártkörű beszélgetésen olyasmi is kicsúszik az ember száján, ami nem helyes".

Orbán kizárólag a Gyurcsány Ferencre vonatkozó kijelentése miatt "mea culpázott". A kiszivárgott elképzelésekről immáron nyíltan beszélt. A 4-es metró leállításáról szóló értesülések kapcsán a "felülvizsgálat" megfogalmazást használta; szerinte "az állami beruházások nagy része nem más, mint umbulda", ezért "a következő kormánynak nincs választása, hogy akar-e tenni ez ellen valamit, vagy sem, hanem kötelessége kivizsgálni: hogyan eshet meg az, hogy egy 300 milliárdos beruházásnak a vége 5-700 milliárd forint". Ezen némiképp túllépve, utalt a beruházás leállítására is: "azt kell megnézni, hogy ilyen áron szabad-e folytatni ezeket az építkezéseket. A kérdés, "belenyugszunk-e abba a beruházások fele-harmada korrupcióra megy el". Emellett azt is megerősítette: nem az utakra, hanem oktatásra, munkaerőképzésre, az egészségügy színvonalának a javítására költené a rendelkezésre álló uniós forrásokat.

A Fidesz elnöke a Kéri László politológus által vezetett "Szerda esték"-klub beszélgetésén a Hírszerző szerint azt sem titkolta: kormányra kerülésük esetén az első két évben megszorításokat terveznek, reálértéken fagyasztanák be a nyugdíjakat, de utána tízéves programot hajtanának végre, a középrétegekre, az aktívakra támaszkodva. A pártelnök megismételte, hogy előre hozott választásokra van szükség. Az "aki mulatott, az fizet" elv alapján Orbán arra készül, hogy az összes korrupciógyanús ügyet kivizsgáltatja. Noha a sima, kiszámítható átmenet híve, semmi ilyesmire sem dobna fátylat - hangoztatta.

"El a kezekkel Magyarország építésétől, az országot átépítő beruházásoktól!" - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök szombaton, az MSZP országos munkás- és érdek-képviseleti tagozatának értekezletén szólította fel erre a Fidesz elnökét. A miniszterelnök szerint meg kell védeni azt, amit elértek az elmúlt időszakban, ezért "nincs okuk nem erőteljesen visszautasítani mindazt, amit az elmúlt napokban a Fidesz közös nemzeti jövőként felvázolt". Éppen ezért nem fogják megengedni, hogy Magyarországon leállítsák a beruházásokat. - Aki tenni akar a jövőért, az beruház, építkezik, mert csak ezek teremtenek munkahelyeket, és csak a munkahelyek hoznak jövedelmet - tette hozzá. Szerinte, akik azt mondják, úgy kezdődik el a jövő, hogy leállítják a beruházásokat, azok félreértik Magyarországot, és saját hatalmi vágyaikról beszélnek. Gyurcsány Ferenc beszédében felidézte, hogy a Fidesz elnöke "a nyugdíjak befagyasztásáról beszélt". A miniszterelnök hangsúlyozta, a nyugdíjak értékét meg kell őrizni, összegét pedig emelni szükséges.

Orbán Viktor távozóban
Orbán Viktor távozóban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.