Magyar tenor nyerte a belga nemzetközi komolyzenei versenyt

Brickner Szabolcs operaénekes nyerte a világ egyik legtekintélyesebb komolyzenei seregszemléjét, a kizárólag pályakezdő művészeket felvonultató belgiumi Erzsébet királyné versenyt.

Ez volt az első alkalom, hogy az évente rendezett megmérettetésen magyar művésznek ítélték oda az első díjat. Ugyancsak most először fordult elő a verseny több mint 50 éves történetében, hogy a győztes egy tenorista lett.

A szombat éjjeli díjkiosztó gálán a második díjat a francia Isabelle Druet-nek, a harmadikat a lengyel Bernadetta Grabiasnak adták át.

Brickner Szabolcsot láthatóan meglepte a zsűri döntése. Amikor kihirdették az eredményt, meghatottan, félig sírva lépett a színpadra.

A győzelemmel több belgiumi koncertlehetőség is jár.

A Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, majd a németországi Augsburgban is tanulmányokat folytató Brickner Szabolcs a hét elején kezdődött döntőben Meyerbeer-, Britten-, Mahler-, Verdi- és Csajkovszkij-művekkel lépett fel, és a sajtó már szerdai szereplése után győzelmi esélyesként említette. A La Libre Belgique című napilap akkori értékelése szerint például előadásával "egy világot nyitott". A sajtó egyebek között óriási tehetségként, nagy művész jegyeit magán hordozóként és zenei tekintélyként írt a magyar énekesről.

Az évente más-más műfajban rendezett versenyen idén operaénekesek indulhattak, mégpedig a hagyományoknak megfelelően éppen végzett, fiatal művészek. Az idei versenyre 83 nevezést fogadtak el. Fellépett két másik magyar, a mezzoszoprán Érsek Dóra és a szoprán Kriszta Kinga Julianna is, ők azonban nem jutottak el a döntőig.

A már több mint fél évszázados múltra visszatekintő verseny a két világháború között uralkodott I. Albert belga király felesége, Erzsébet királyné nevét viseli: az ő zeneszeretetének, műpártolásának köszönhető, hogy 1937-ben egy alapítványt hoztak létre és megtartották az első ilyen seregszemlét fiatal virtuóz hegedűművészek számára, majd következő évben a fiatal zongoristák léphettek a közönség elé. A verseny célja az, hogy nevet, elismerést és szereplési lehetőségeket nyújtson a tanulmányaik végén járó, de a zenei világban még koruknál fogva alig ismert művészeknek.

Bár a második világháború megakasztotta a sorozatot, 1951-ben felújították a rendezvényt, akkor vette fel a királyné nevét. Azóta rendezik a versenyt énekesek számára is.

1957 májusában a versenysorozaton indulókkal az előző ősszel Belgiumba menekült több ezer magyar segítésére is rendeztek koncertet. A hangversenyen kizárólag magyar muzsikát játszottak, mások mellett Erzsébet királyné is jelen volt rajta.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.