Mundruczó filmje kapta a nemzetközi kritikusok díját

A Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon Mundruczó Kornél Delta című műve kapja. A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusok az Arany Pálmára jelölt hivatalos versenyprogram 22 alkotása közül választották ki a Deltát.

A díjat a hivatalos díjkiosztást megelőző napon, a fesztivál igazgatójának, Thierry Frémaux-nak a jelenlétében a cannes-i Fesztiválpalota mellett található Plage des Palmes-on (Pálmák strandján) nyújtották a kritikusok a magyar versenyfilm német producerének, ugyanis a rendező és a film alkotói már hazautaztak Magyarországra - közölte a Magyar Filmunió.

A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjának sorsáról kilenc tagú nemzetközi zsűri döntött, az elnöki posztot Howard Feinstein, az amerikai Filmmaker Magazine neves ítésze töltötte be. A zsűri további tagjai Portugália, Oroszország, Hollandia, Franciaország, Dánia, Anglia és Szerbia vezető filmkritikusai voltak. A FIPRESCI-zsűri a cannes-i fesztivál valamennyi szekciójában bemutatott alkotás - 57 játékfilm - közül választotta ki a hivatalos versenyprogram, valamint a párhuzamos programok legjobbjait.

A romániai Duna-deltában forgatott magyar versenyfilmet - amely a 39. Magyar Filmszemlén elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját - nagy közönségsikerrel kedden mutatták be a 61. Cannes-i Filmfesztiválon, s a francia sajtó már másnap kizárólag elismerő kritikákban méltatta a Deltát.

Részlet a filmből


Mundruczó Kornél a díj hírére úgy reagált: "A kritikusok visszajelzése elsősorban arról szól, hogy szabad a megkezdett úton járni".

A díjnyertes arra emlékeztetett, hogy az öt évvel ezelőtt elkezdett Deltát az eredeti főszereplő, Bertók Lajos halála miatt újra kellett forgatni Lajkó Félix-szel, s a kritikusok díja ezért azt is jelenti, hogy volt értelme végigcsinálni és befejezni a filmet. "Ez a díj tulajdonképpen bátorságot ad a további folytatáshoz" - fogalmazott Mundruczó.

Arra a kérdésére, hogy mit jelentett a cannes-i szereplés a 33 éves rendező karrierje szempontjából, Mundruczó elmondta: "A legnagyobb élményt továbbra is a keddi díszbemutató jelenti számomra, ahol nem voltak jelen a kritikusok és a zsűri, hanem csak a közönség. A nézők pozitív reagálása nekem őszintén nagyon sokat jelentett, s az, hogy a közönségsiker után a kritikusoknak is tetszett a film, az külön örömet okoz, és nagyon komoly elismerésként értékelem" - hangsúlyozta a díjazott.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményében emlékeztet arra, hogy Mundruczó Kornél idén az egyetlen közép-kelet-európai alkotó a filmművészet elsőrangú seregszemléjén Cannes-ban, ahol a magyar filmesek közül eddig Szabó István Mephisto című filmjét 1981-ben, míg Makk Károly Egymásra nézve című alkotását 1982-ben ismerték el FIPRESCI-különdíjjal.

Mint írják, a fiatal magyar rendezőgeneráció kiemelkedő alakja, Mundruczó Kornél állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt. A két főszereplő Tóth Orsi és a világhírű szabadkai hegedűművész, Lajkó Félix, aki először látható mozivásznon.

A kommüniké kitér arra, hogy idén Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve nyerte el a legjobb közép-kelet-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat szerdán Cannes-ban.

"A magyarok számára az idei cannes-i részvétel azért is különleges, mert még soha nem fordult elő, hogy a magyar filmesek minden kategóriában és fórumon jelen legyenek" - olvasható a közleményben, amely megjegyzi: Hiller István tárcavezető az NKA miniszteri keretéből 38 millió forinttal támogatta a magyar filmesek jelenlétét a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. (MTI)

A Delta főszereplője, Lajkó Félix mellett Tóth Orsi, jobbra pedig a rendező, Mundruczó Kornél
A Delta főszereplője, Lajkó Félix mellett Tóth Orsi, jobbra pedig a rendező, Mundruczó Kornél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.