A Fidesz név szerinti szavazást kér az egészségbiztosítási törvényről

A Fidesz név szerinti szavazást fog kérni az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezéséről döntő hétfői parlamenti voksoláson - jelentette be Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke.

Garanciát szeretnénk kapni arra, hogy a szocialista képviselők felállnak, és miután kétszer igent mondtak a privatizációra, most igent mondanak a törvény elvetésére is - közölte sajtótájékoztatóján az ellenzéki képviselő az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról szóló javaslatról, amelyről hétfőn dönt az Országgyűlés.

Úgy fogalmazott: "Hadd lássa az istenadta nép, hogy a politikusok pálfordulása hogy történt meg", hozzátéve, a Fidesz és a KDNP régóta szeretné elérni a jogszabály hatályon kívül helyezését, ezért a törvény elvetése mellett fog voksolni.

Mikola István szerint a név szerinti szavazást az is indokolja, hogy az MSZP képviselői "össze-vissza beszélnek" a visszavonás indokát illetően, egy részük a parlamenti vitában még mindig amellett érvelt, hogy a törvény jó, csak a Fidesz "kútmérgező, hisztériakeltő magatartása" és az ennek következtében kialakult összefogás akadályozta meg ennek a megvalósulását.

"Egy másik részük azt mondja, soha nem akarta a magántőkét bevonni az egészségügybe, és ezért belátja, hogy ez a törvény rossz és elveti ezt. Tehát össze-vissza beszélnek. Nevetséges a kommunikáció. Nem tisztult a fejekben a dolog" - mondta.

Mikola István közölte, a Fidesz azt is követeli, hogy a kormánypárt szakmailag, pénzügyileg és erkölcsileg is számoljon el.

Hozzátette: meg kell vonni az elmúlt másféléves ámokfutás, "az egészségbiztosítási törvénynek nevezett történet" szakmai konzekvenciáját.

Végig kell gondolni újra a bezárt intézetek, a "lemészárolt szakmák" sorsát - hangoztatta. A politikus szerint az elmúlt másfél év egészségpolitikájának következményeként lelki betegek laknak sátrakban a budai hegyekben, hajléktalanújságokat árulnak és többen közülük már öngyilkosak lettek.

Mikola István szerint az orvosok és a nővérek külföldre vándoroltak, az egészségügyi intézmények ellehetetlenültek, súlyos emberi jogi sérelmek történtek.

Egy kérdésre elmondta, azt akarják elérni, hogy állítsák vissza az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Magyarországon a népegészségügyi felmérések szerint csaknem egymillió szenvedélybeteg van - fűzte hozzá.

Mikola István közölte, azt is kezdeményezik, hogy a svábhelyi gyermekgyógyintézetet és a Schöpf-Mérei anyavédelmi központot is állítsák vissza.

Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy a jogszabállyal kapcsolatos népszavazást megtartják, a fideszes képviselő azt mondta, nincs semmiféle garancia arra, hogy néhány hónap múlva nem kezdik elölről az egészségbiztosítási rendszer privatizációját. A népszavazás hároméves garanciát adna - mondta.

Az Országgyűlés ezen a héten hétfőn kezdte az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról szóló javaslat tárgyalását, jövő héten hétfőn szavaznak róla a képviselők.

Az előterjesztés indoklása szerint a törvény hatályon kívül helyezése után visszaáll az elfogadása előtti társadalombiztosítási rendszer, és jogutód nélkül, kényszer-végelszámolással megszüntetik a 22 megyei egészségbiztosítási pénztárat.

Nem az egész jogszabályt helyezik hatályon kívül, megmaradnak a felügyeleti tanács összetételére, az intézményi és a betegforgalmi listára, valamint az elszámolási nyilatkozat megszüntetésére vonatkozó rendelkezések. Ezek elhagyása - az indoklás szerint - egyes területek szabályozatlanságát eredményezné.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.