Böjtöt tartottak az Oktogonon

Romlik az egészségi állapota az egyik fiatalembernek, aki a Csehországba telepítendő amerikai rakétabázis ellen éhségsztrájkkal tiltakozik. A budapesti Oktogonon egész napos szolidaritás akciót tartottak.

Szombat reggel 6 órától éjfélig az Oktogonon az Ifjú Humanisták szervezésében szolidaritási böjtöt és aláírásgyűjtést rendeztek az Oktogonon. Az esemény résztvevői a Csehországba tervezett USA katonai bázis ellen tiltakoznak csatlakozva a tizenegyedik napja éhségsztrájkoló cseh humanistákhoz.

Mint Kopiás Attila Steve, az Ifjú Humanisták szóvivője elmondta, a humanisták Európa-szerte elfogadhatatlannak tartják, hogy a politikusok a lakosság többségének tiltakozása ellenére idegen hatalom katonai érdekeinek szolgáltatják ki az európai országokat. Európának aktív béke-politikai kezdeményezőjévé kell válnia, nem pedig a második hidegháború kiszolgálójává.

A humanisták aggasztónak találják, hogy a Koszovó és Abházia miatt erősödő nemzetközi feszültségek időszakában az USA tovább növeli a konfliktust, amire már Oroszország és Kína is ellenségesen reagált.

A Csehországból indult tiltakozáshoz ezidáig az alábbi országok aktivistái csatlakoztak: Olaszország, Dánia, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Magyarország, USA.

A tiltakozást támogatja még Noam Chomsky amerikai gondolkodó; Tomás Hirsch, az újhumanizmus mai napon Budapestre érkező dél-amerikai szóvivője; Jacques Gaillot francia püspök és számos más nemzetközi véleményformáló.

A cseh éhségsztrájkoló állapota megromlott - adta hírül a Humanista Mozgalom. A kampányt támogató szervezetek és a Humanista Mozgalom aktivistái levélben fordultak Csehország elnökéhez és országaik cseh nagyköveteihez, azzal a kéréssel, hogy tekintettel Jan Bednŕr megromlott egészségi állapotára, haladéktalanul tegyenek lépéseket a párbeszéd megkezdésére az éhségsztrájkoló fiatal aktivistákkal.
 
Jan Bednŕr a felmerült egészségügyi problémái ellenére folytatja 12 napja megkezdett éhségsztrájkját a Csehországba telepítendő amerikai katonai bázis ellen.

A Humanista Mozgalom cseh aktivistái, Jan Tamŕs and Jan Bednŕr, sajtóközleményükben elmondták: „Az amerikai  katonai bázis építése és a demokrácia megsértésének veszélye vezetett bennünket a határozatlan idejű éhségsztrájk megkezdéséhez. Célunk, hogy rávilágítsunk arra a veszélyes irányra, amelybe két éve halad Csehország, hogy megakadályozzuk a  politikusok egy  kisebbségének a tervét a többség akarata ellenében.

Egészen addig folytatjuk sztrájkunkat, míg egyértelmű jeleket nem kapunk, hogy a tárgyalásokat  felfüggesztették, hogy népszavazást írnak ki és hogy valós, nyitott, demokratikus párbeszéd kezdődik a témában.”

A képen Lubomir Zaoraltek, a cseh parlament képviselőházának alelnöke, Jan Tamas humanista aktivista, Zdenek Troska filmrendező és Jan Bednar humanista aktivista látható
A képen Lubomir Zaoraltek, a cseh parlament képviselőházának alelnöke, Jan Tamas humanista aktivista, Zdenek Troska filmrendező és Jan Bednar humanista aktivista látható
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.