IL Ferro-károsultak jelentkezését várják

A vámőrség által biztosítási intézkedés alá vont IL Ferro-vagyon egyelőre lényegesen meghaladja azt az összeget, amelyre a nyomozó hatóságnál és a károsultak képviseletét ellátó ügyvédeknél eddig jelentkezett ügyfelek igényt tartanak.

Az egykor piacvezető autóreklámcég, az IL Ferro tavaly február óta nem fizetett ügyfeleinek, majd csődöt jelentett. Előzőleg közel nyolcezren jutottak autóhoz a cég által kínált konstrukcióval: az IL Ferro az ügyfelek autójának reklámhordozásra alkalmas felületeit értékesítette, ennek fejében reklámozási díjat ígért a tulajdonosnak. A legtöbben a "reklámbevételből" tervezték fizetni autójuk havi lízingdíját. Miután az IL Ferro nem fizetett, kénytelenek voltak lemondani a kocsiról.

A vám- és pénzügyőrség 700 milliós sikkasztás, csalás, pénzmosás és a számvitel rendje megsértésének gyanújával nyomoz az ügyben.

Hunyadfalvy Balázs és Bense László Erik, az IL Ferro ellen kártérítési pert indító pertársaságot vezető ügyvédek sajtótájékoztatójukon bejelentették: a vámőrség 150 millió forintnyi vagyonra rendelt el biztosítási intézkedést, ami azt jelenti, hogy a károsultak számára kedvező bírósági döntés esetén ekkora összeg áll rendelkezésre a hoppon maradt ügyfelek kártalanítására.

A büntetőeljárás keretében csak a közvetlen kár megtérítésére van lehetőség, azaz a sértettek a szerződéskötéskor kifizetett, futamidőtől függően 180-330 ezer forintos "regisztrációs díjat" követelhetik vissza. Az elmaradt hasznot, ami jelen esetben a cég által ki nem fizetett reklámozási díjat fedi, csak a pertársaság által már megindított polgári perben kérhetik.

A pertársaság hét hónappal ezelőtt nyújtotta be keresetét a Fővárosi Bíróságra, a károsultak nagy számára tekintettel soron kívüli eljárást kérve, a bíróság elnöke azonban a bírák túlterheltségére hivatkozva a kérést elutasította. A tárgyalást még nem tűzték ki.

Az ügyvédek szerint a károsultaknak még két hónapjuk van - várhatóan még ennyi idő szükséges a nyomozás befejezéséhez - arra, hogy jelezzék polgári jogi igényüket a nyomozó hatóságnak (a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnokságának vagy a ferrokarosult@citromail.hu e-mail címen).

Az ügyvédek már készülnek a bírósági tárgyalásra
Az ügyvédek már készülnek a bírósági tárgyalásra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.