Budapest Kóka, a vidék Fodor pártján

Az SZDSZ budapesti választmánya Kóka János újraválasztását támogatja - szemben a megyék többségével, amelyek inkább Fodor Gábor mellé álltak. A június 7-i elnökválasztás kimenetele megjósolhatatlan.

Kóka János pártelnök újraválasztását támogatja az SZDSZ fővárosi választmánya - közölte a tegnapi döntés után Szabadai Viktor, a testület elnöke. Kóka 37:21 arányban nyert kihívója, Fodor Gábor ellen. A budapesti SZDSZ adja az elnökválasztó küldöttek több mint negyedét.

Vidéken éppen fordított a helyzet. Ott Fodor vezet. Mindez felidézi az előző elnökválasztást, amelynek első fordulójában e két jelölt ugyanannyi szavazatot kapott, az ismétlésben Kóka szűk különbséggel nyert. A választásról később kiderült szabálytalanságok miatt kell most újra szavazni.

Az SZDSZ június 7-i, rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén több mint hétszáz küldött választja meg a párt elnökét, illetve tizenkét vezetőségi tagját. A küldötteket delegáló megyei pártválasztmányok döntő többsége már eldöntötte, kit támogat - ha csak a megyék számát nézzük (nem pedig a megyék által delegált küldöttek arányát), akkor Fodor 9:5-re vezet, négy megyében döntetlen, Baranyában még nem foglaltak állást.

Budapesten kívül Kókát támogatja Fejér, Somogy, Tolna és Vas megye SZDSZ-választmánya, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom, Veszprém, illetve Zala megye Fodor Gábor elnökké választása mellett foglalt állást. Több megye nem döntött még, vagy mindkét elnökjelöltet ajánlotta. A küldötteket az őket delegáló pártszervezetek állásfoglalása nem kötelezi.

A két elnökjelölt mégis döntő fontosságúnak tartja az ajánlásokat, ami sajátos állásfoglalásokban nyilvánult meg. Veszprémben például Kóka János és Tihanyi László helyi SZDSZ-elnök közösen jelentette be, hogy a megye "egy emberként áll Kóka mellett", miközben a választmány mégis Fodort támogatta 7:5 arányban. Zalában szinte egyhangúlag Fodor Gábor elnökké választása mellett foglaltak állást, majd Kóka János csütörtöki látogatása után Vitkovics Péter megyei elnök azt közölte, hogy a megyében döntetlen az állás.

A megyei ajánlások fényében a Fodor-stáb meggyőző többséget vár az elnökválasztáson, ám Kóka János is győzelemre számít.

A két kampánystábban az elnökválasztás mellett az ügyvivőválasztás eredményét is meghatározónak tartják, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az elnök keresztül tudja-e vinni akaratát a párt szűkebb - az elnökkel együtt tizenhárom fős - vezetőségén. A Kóka-stáb kétharmados többséggel számol. A budapesti választmány tegnapi döntéséből arra következtetnek, hogy a párt egyik legbefolyásosabb embere, Demszky Gábor főpolgármester támogatására továbbra is számíthatnak. Erre enged következtetni, hogy a budapesti SZDSZ-esek döntően Kóka támogatóit ajánlották a párt vezetőségébe.

Gulyás József, a párt országos tanácsának elnöke lapunknak azt mondta, nem reális, hogy ellenpólus képződjön a majdani elnökkel szemben a vezetőségben. Az sem valószínű, hogy homogén vezetőség alakulhatna ki, inkább arra számít, hogy a befolyásosabb politikusok, illetve a vesztes is felsorakozik majd a pártelnök mögé, ahogy tavaly is ez történt. Más forrásaink szerint viszont a tavalyihoz hasonló gesztuspolitika - magyarul a vesztes tábornak felajánlott pozíciók - ezúttal alighanem kevés lesz a belharcok megfékezésére. Főleg azután, hogy Fodor, ha őt választanák elnökké, valószínűleg nem hagyná, hogy továbbra is Kóka vezesse a parlamenti frakciót. A Kóka-csapatban is meglehetősen elszánt a hangulat.

Felemás vizsgálat

Kizárta soraiból az SZDSZ Köteles Pétert, aki februárban kirobbantotta a párt elnökválasztási botrányát. A fegyelmi bizottság indoklása szerint a miskolci vállalkozó-politikus azzal követett el fegyelmi vétséget, hogy a Hír Televízióhoz fordult, és a Jüttner-bizottság előtt is terhelő vallomást tett a párt Borsod megyei vezetésére. Azt állította ugyanis, hogy borsodi "álküldöttek" T. Asztalos Ildikó közbenjárására Kóka Jánosra szavaztak a tavaly márciusi elnökválasztáson. Köteles, mint megírtuk, elfogultsággal vádolta a fegyelmi bizottságot, konkrétan annak egyik tagját: azt a Szabó Tamást, aki tavaly szeptemberben visszahívta őt a miskolci önkormányzat városüzemeltetési bizottságából. Köteles felháborítónak tartja, hogy miközben őt kizárták, a csalók és a szerinte őket "felbujtó" T. Asztalos Ildikó ellen még csak fegyelmi eljárást sem indítottak. (Ny. M.)

Fodor Gábor - Kóka János
Fodor Gábor - Kóka János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.