Az orosz kommunisták még 1957-ben járnak, mint az új Indiana Jones

A Szent Pétervár-i Kommunista Párt pénteken történelemhamisító, durva szovjet-ellenes propagandának bélyegezte az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című kalandfilmet, és felszólította az illetékeseket, hogy tiltsák le az orosz filmvásznakról.

Az 1957-ben játszódó új Indy-filmben a főhős régészprofesszor (Harrison Ford) egy ördögi KGB-ügynökkel (Cate Blanchett) kezd gyilkos versenyfutásba a misztikus erejű kristálykoponya megszerzéséért. A pártemberek azt hányták a "szégyentelen" alkotók szemére, hogy a kommunistákkal ijesztgetik a gyerekeket, holott ők voltak azok, akik az amerikaiakkal összefogva legyőzték Hitlert és ők biztosították együttérzésükről Amerikát, mikor Bin Laden lesújtott rá.

"A kommunista nők nem úgy néznek ki, mint a nácik, de Cate Blanchettet talán megfenyegették, hogy elveszti az állását, ezért csinálta meg a filmet" - próbált magyarázatot találni a jelenségre az egyik párttag. Mások a színészek kitiltását akarták elérni az országból, és volt, aki felvetette, hogy a kulturális minisztérium lépjen közbe, és tiltsa be a produkciót "szovjet-ellenes propaganda miatt".

A téma egyébként a helyi kommunista párt gyűlésén került szóba. Az elhangzott véleményeket a párt honlapjára is feltették. Az akciókalandfilmet csütörtökön mutatták be Oroszországszerte összesen 808 filmszínházban. Az orosz sajtó szerint hollywoodi produkció esetében ilyen méretű forgalmazásra még nem volt példa az országban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.