Az ombudsman is csatlakozott az Esélyegyenlőség Chartához

Múlt hónapban indította útjára az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az Esélyegyenlőség Chartát. A mai nappal Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa is csatlakozott a dokumentumhoz.

Az Esélyegyenlőség Charta az értelmi fogyatékosságal emberi jogaira és teljeskörű társadalmi integrációjára szólít. Mára többszázan írták alá a dokumentumot, azt demonstrálva, hogy egyetértenek az abban megfogalmazott célokkal. Az aláírók között találjuk például Schubert Éva színművésznőt, aki pár hónapja az értelmi fogyatékkal élők jószolgálati nagykövete. A mai nappal pedig Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa is ellátta névjegyével a dokumentumot.

"Mi, az Egyenlőség Charta aláírói, hiszünk az értelmi fogyatékossággal élő embertársaink jogainak egyenlőségében, amely megilleti őket az élet minden területén, támogatjuk őket az önálló életvezetéshez, munkához és jövedelemhez való jogukban.”- áll a chartában. 

Magyarországon 2008. májusában hatályossá vált az ENSZ Fogyatékos Személyek Emberi Jogairól szóló Konvenciója. Az ÉFOÉSZ szerint ezzel elkerülhetetlenné vált annak hazai jogba való átültetése, valamint a fogyatékossággal élő emberekre irányuló cselekvési programok újragondolása.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.